Spring naar de content

Hoe Clinton en Trump de Koude Oorlog deden herleven

Wie vannacht naar het tweede presidentiële debat keek, had het gevoel teruggeschoten te zijn naar de piek van de Koude Oorlog. Tussen het onderlinge en verwachte moddergooien bleken Poetin en consorten een veelkoppige opponent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Na het zogeheten gemeentehuisdebat in St. Louis weten we dat Donald Trump na een zware week niet knock-out is gegaan. Tijdens het debat verweerde de Republikein zich uitermate kranig. De Amerikaanse buitenlandpolitiek, Bill Clinton en Obamacare moeten het ontgelden. Clinton, het Amerikaanse volk, de moderators en Trump zelf zijn na de twee minuten, die hij krijgt om een vraag uit het publiek over het door president Obama ingevoerde zorgsysteem te beantwoorden de tel kwijt. Zo vaak noemt Trump Obamacare een disaster.

Voor degenen die erop hoopten – Trump heeft niet de knock-out gekregen. Terwijl hij vast zenuwachtig het podium moet zijn opgewandeld. Het was een een ongelofelijk lastige week voor de magnaat, nadat hij in opspraak raakte na het uitlekken van een filmpje uit 2005 waarin hij uitspraken deed over vrouwen (‘grab them by the pussy‘) en belangrijke personen. Vlak voor het debat countert Trump met een persconferentie waarbij hij vier vrouwen aan het Amerikaanse volk voorstelt die door Hillary’s man Bill zouden zijn verkracht of seksueel misbruikt tijdens eerdere campagnes.

Positieve noot
Het tekent de keiharde retoriek van de huidige verkiezingsrace. Alhoewel, de slotvraag van een toeschouwer geeft het debat een positief eind. Carl Becker vraagt beide kandidaten iets aardigs over elkaar te zeggen. Trump kiest voor Clinton eigenschap dat ze nooit opgeeft, waar Clinton de kinderen van de Republikein ziet als een goede eigenschap van hem. “Dat zegt veel over Donald,” zegt ze. Waarna ze aanstipt waarom in haar ogen er zo op de man wordt gespeeld deze race zegt ze: “Omdat dit een van de belangrijkste verkiezingen ooit is. Er staat zo ongelofelijk veel op het spel.”

Drie tegen een
Trump voelde zich belaagd tijdens het debat, dat gemodereerd werd door Anderson Cooper van CNN en Martha Raddatz van ABC. Wanneer Clinton (dat deed ze voor precies 39 minuten en vijf seconden, tegenover Trump’s veertig minuten en tien seconden, volgens CNN) sprak, ijsbeerde hij als een gekooide tijger over het podium. Maar hij bleef koeler dan velen hadden verwacht. Eén keer verloor hij zijn kalmte. Na een kort en hevig debat over het mailschandaal van Clinton schiet hij uit zijn slof richting Raddatz, die volgens hem niet de juiste vraag stelt. “Nice, het is drie tegen één,” countert de Republikein.

Poetin
Toch was er eensgezindheid tussen beide kandidaten. Zowel Clinton als Trump ziet in Rusland een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. “Zij hebben moderne nucleaire wapens, terwijl die van ons verouderd zijn,” vond Trump. Terwijl Clinton duidelijk was over de Russische invloed op de huidige verkiezingen: “Russische hackers stelen geheime documenten en ze beïnvloeden onze verkiezingen.” Het Poetin-bashen ging verder wanneer Syrië op tafel kwam.

Toegegeven, beide kandidaten worden in de vraagstelling van Raddatz geduwd richting de Russische invloed, maar beiden happen gretig toe. Clinton: “De situatie in Syrië is catastrofaal. We zien iedere dag bombardementen door het regime van Assad, de Iraniërs en de Russen op met name steden als Aleppo. De Russische luchtmacht wil Aleppo vernietigen, ze letten niet op wat ISIS uitspookt. Ze zijn alleen geïnteresseerd in de macht van Bashar Al-Assad. Rusland is all-in in Syrië en ze hebben ook besloten wie onze president worden. En dat ben ik niet,” besluit ze.

Trump filosofeerde in januari 2013 toen hij met zijn Miss Universe-verkiezingen naar Rusland trok of Poetin zijn nieuwe beste vriend kon worden. Tijdens het debat geeft hij aan dat hij Poetin niet kent, maar dat het geweldig zou zijn om op een goede manier met Rusland om te gaan. “Al ken ik Poetin niet,” vertelde hij.

Buiten het bashen van elkaar en elkaar standpunten zagen Trump en Clinton in Vladimir Poetin een geduchte – de een iets meer dan de ander – opponent. Het is naast de keiharde retoriek een standpunt dat lang niet zo groots en actueel is geweest sinds het eind van de Koude Oorlog. Clinton en Trump lieten tijdens het tweede debat zien wel degelijk bang te zijn voor elkaar, maar misschien nog wel banger voor moedertje Rusland.

Lees alles over de laatste stand van zaken in de laatste editie van ons blog over de Amerikaanse verkiezingen.