Spring naar de content

Deze Zuid-Afrikaanse beschildert auto's en drankflessen met tribale patronen

Esther Mahlangu, een 81-jarige Zuid-Afrikaanse kunstenares, leerde op haar tiende schilderen van haar moeder en oma. De vrolijke kleuren en patronen zijn wereldwijd erg in trek, zo werkt ze dit jaar voor de tweede keer samen met BMW.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink
160919101124-esther-mahlangu-bmw-car-exlarge-169
Mahlangu's eerste ontwerp voor BMW, gemaakt in 1991.

Vijfentwintig jaar geleden versierde Mahlangu een BMW 525i met haar stijlvolle, vrolijke schilderingen. Haar werk behoort tot de Ndebele traditie. Vrouwen van de Ndebele-stam beschilderen huizen met deze patronen. De ontwerpen verwijzen naar bepaalde evenementen zoals feestdagen en dienen als communicatiemiddel. 

160916095312-esther-mahlangu-2-exlarge-169

De nieuwe, unieke auto die Mahlangu beschilderde wordt geveild op de kunstbeurs Frieze London. Speciaal voor het kunstfestival vertelt Mahlangu over haar kunst:

BMW is niet het enige bedrijf dat onder de indruk is van het werk van de Zuid-Afrikaanse, in augustus maakte ze bekend dat ze de samenwerking aanging met drankmerk Belvedere. Voor de RED Campagne van Belvedere, een campagne voor de strijd tegen aids, beschilderde ze flessen wodka. Het resultaat:

160921103246-esther-mahlangu-exlarge-169

Mahlangu werkte in het verleden voor schoenkenmerk Eytys, en haar werk verscheen op de staarten van vliegtuigen van British Airways.