Aanschouw: de onsterfelijke dans van Yvette Chauviré

Nico Hofstra 20 okt 2016 Cultuur

De woensdag overleden Yvette Chauviré (99) werd als de grootste Franse balletdanseres aller tijden gezien. Zij danste in alle grote theaters van de wereld, verscheen op het witte doek en publiceerde twee autobiografieën. In 1972 danste ze haar laatste opvoering in het stuk Giselle, haar bekendste rol die ze in de jaren ’50 ook diverse malen in Amsterdam ten tonele voerde. 

Chauviré begon haar opleiding in 1927 aan de Ballet de l’Opéra de Paris. In 1964 werd ze onderscheiden met het Légion d’honneur, de hoogte nationale onderscheiding in Frankrijk. Ook werd ze Prima Ballerina Assoluta genoemd, een titel voor de meest bijzondere en belangrijkste balletdansers. Chauviré werkte onder andere met grootheden als Māris Liepa, Erik Bruhn en Rudolf Nureyev. Haar bekendste rol is die van Giselle, een Franse klassieke balletvoorstelling uit 1841.

Na haar pensioen begeleidde Chauviré de toekomstige generatie balletdansers en gaf zij les aan latere grootheden als Sylvie Guillem, Marie-Claude Pietragalla en ballerina Dominique Khalfouni, die tegenwoordig zelf les geeft.

Het overlijden van Chauviré werd woensdag bekendgemaakt door Stéphane Lissner en Aurélie Dupont, directeuren van l’Opéra national in Parijs. Chauviré overleed op 99-jarige leeftijd in haar woning in de Franse hoofdstad.

Reageer op artikel:
Aanschouw: de onsterfelijke dans van Yvette Chauviré
Sluiten