Spring naar de content

Deze Engelse voetbalclub komt met een revolutionair stadionplan

Voetbalstadions moeten tegenwoordig state of the art en revolutionair zijn, maar de Britse voetbalclub Forest Green Rovers is met het ontwerp voor het nieuwe stadion wel heel opvallend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Forest Green Rovers, dat uitkomt in de eerste divisie onder het Britse profvoetbal, wil namelijk zo snel mogelijk zijn intrek nemen in naar eigen zeggen ‘het meest ecovriendelijke stadion ooit’. Komend seizoen speelt de club uit Gloucestershire zijn wedstrijden nog in The New Lawn. De Groenen spelen daar pas sinds 2006, maar zijn toe aan een volgende stap. Het nieuwe thuis wordt volledig uit hout wordt opgetrokken. Forest Green Rovers – what’s in the name – is daarmee de eerste club ooit die dat wil bewerkstelligen.

De club schreef een wedstrijd uit om een 5.000 toeschouwers tellend stadion te ontwerpen. Zaha Hadid Architects – het bedrijf dat ook de WK-stadions in Qatar ontwierp – kwam met het winnende idee. Honderd miljoen pond moet het plan gaan kosten. Hout is het enige bouwmateriaal. Een milieuvriendelijke oplossing, laat Dale Vince, de voorzitter van de Rovers weten. “Dit wordt letterlijk het groenste stadion ooit.”

Het is niet zeker of er in het stadion een rookverbod van kracht gaat zijn. Mochten fans kunnen roken, moeten ze zeker oppassen met brandende peuken.