Spring naar de content

Thuis bij de Eurocommissaris in Frans Timmermans: The Movie

Frans Timmermans maakte in 2014 zijn droom waar en verliet zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken voor die van Eurocommissaris. Dirk Jan Roeleven volgde Timmermans een jaar met een zakcameraatje, wat leidde tot de op zijn minst intrigerende documentaire De Europeaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Dan zie ik weer dat zure hoofd van Pauw voor me, die mij provoceerde van een domme uitspraak. Daar baal ik ontzettend van, dat ik me liet provoceren.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Frans Timmermans loopt door de straten van New York en rakelt de gewraakte uitzending van Pauw op waarin hij zich had laten ontvallen dat enkele slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 met mondkapjes op waren teruggevonden op de Oekraïense grond. “Ik was toen oververmoeid, en ik leefde in de foute veronderstelling dat wat ik zei over dat mondhokje al in de pers geweest was.”

Een inkijkje in het leven van de man die zoveel weerstand oproept, thuis, op kantoor, op bezoek in Griekenland, op audiëntie bij Ban-Ki Moon, en zo veel meer. Het doel van Roeleven, regisseur van De Europeaan, was om geen pers te zijn, waardoor hij zich kon voordoen als onderdeel van de delegatie van Timmermans. Met een kleine camera wist hij zelfs de meest intieme momenten vast te leggen.

Bij de Wereld Draait Door vertelde Roeleven woensdagavond hoe ongelooflijk zijn jaar was. Maar gaat het bij die man niet ontzettend vaak over ‘ik’, vroeg tafelheer Tim Hofman, die direct verwijst naar de zojuist vertoonde grief van Timmermans over die welbekende Pauw-aflevering. Er waren toch ook nabestaanden die dit vreselijke nieuws zo via de televisie moesten vernemen?

 

Oordeelt u zelf.

De documentaire gaat zaterdag in première in een uitverkocht Carré.