Spring naar de content

Verkrachters, racisten en neo-nazi’s, laten we de beestjes vooral niet bij de naam noemen

class="p1" style="text-align: left;">‘Is met een ‘walgelijk’ filmpje over Sylvana Simons de grens van wat toelaatbaar is overschreden?’ vroeg Trouw, misschien wel de beste ‘krant’ van Nederland, zich deze week af. Even denken hoor. Het gezicht van de politica werd door een bezorgde burger uit Kudelstaart (of was het toch een doorgewinterde racist, onderzoek zal het uitwijzen) onder meer in een foto van een lynchpartij door de Ku Klux Klan gephotoshopt. Tja, dat is even wikken en wegen. Want wat is walgelijk? Wat is toelaatbaar? Die grens is natuurlijk ontzettend diffuus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

‘Het is geen bedreiging,’ schreeuwde een andere bezorgde burger uit Kudelstaart in de roze microfoon van Powned. ‘Ze hebben gewoon d’r kop geplakt op een opgehangen persoon. Met andere woorden: ik wens jou dood want ik ben kwaad en opgefokt omdat jij de boel blijft versjteren.’ Nee, voordat we met een grimmige term als bedreiging gaan strooien moet er wel iets meer gebeuren dan iemand visueel doodwensen. ‘Ik vind het satire,’ besliste de man schuimbekkend.

In Amerika klonk deze week de roep juist steeds luider om de koe bij de horens te vatten en de lekker bekkende term alt-right in de ban te doen. Want wat is het nou precies? Een obscuur indiebandje? Een dwars clubje Boy Scouts dat achter de blokhut stiekem Tennessee whiskey soldaat maakt? Een gematigd rechtse studentenvereniging met een voorzitter die in het bijzijn van zijn moeder ‘geez Louise’ en ‘oopsie daisy’ zegt? Bijna. Een leider van de extreemrechtse Amerikaanse subcultuur scandeerde dit weekend tijdens een bijeenkomst ‘Hail Trump, hail our people, hail victory,’ waarna een deel van het publiek opstond om de Hitlergroet te brengen. Tila Tequila, de Vietnamees-Amerikaanse postergirl van white supremacy, plaatste trots een foto van haar Nazi-saluut op social media. Weet je wie ook… ach laat ook maar, alt-right dus.

En er circuleerden deze week meer ‘walgelijke’ filmpjes. Een groep Feyenoord-supporters besloot dit keer eens geen zeventiende eeuwse Bernini-fontein te vernielen, maar op een vlucht naar Manchester een KLM-stewardess op een spreekkoor te trakteren tijdens de veiligheidsdemonstratie. Whenever the seatbelt sign is on…DAAAAR MOET EEN…your seatbelt must be fastened…PIEMEL IN…for your own safety…DAAR MOET EEN PIEMEL IN…keep your seatbelt fastened…DAAR MOET EEN PIEMEL IN…and visible during…DAAR MOET EEN PIEMEL IN…the flight. Hoe noemen we dat ook alweer? Oja, kleedkamerpraat. Een kwajongensstreek. Een kwart van de Europeanen vindt trouwens dat verkrachting in sommige situaties gerechtvaardigd is, zo bleek donderdag uit een grootschalig onderzoek van de Europese Commissie. Of zoals RTL Nieuws het liever eufemistisch noemde: ‘seks met een vrouw die dat niet wil’. Laten we het verdomme een beetje gezellig houden.

Het beestje mag grommen, brullen, knorren, briesen, balken, krassen, janken en blazen. Maar laten we het vooral niet bij de naam noemen, want dan is de beer pas echt los.