Spring naar de content

3 nieuwe (opzienbarende) onthullingen in de bonnetjesaffaire

Na het vertrek van minister Ivo Opstelten, staatssecretaris Fred Teeven en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, zal de VVD sidderen voor Nieuwsuur-journalist Bas Haan. Haan zette zijn journalistieke klauwen in ‘de bonnetjesaffaire’ die voortvloeide uit de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot met crimineel Cees H. Vandaag verschijnt De rekening voor Rutte waarin Haan ook een luis zet in de pels van onze premier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Drie opzienbarende onthullingen doet Haan in zijn boek. De Volkskrant schreef een doorwrochte analyse slash reconstructie, die wij u van harte aanbevelen.

3. De zelffelicitatie van Van der Steur
Ivo Opstelten vertrok omdat hij de Kamer verkeerd informeerde over de schikking tussen OVJ Teeven en voormalig crimineel Cees H. Er was geen bonnetje dat het bestaan van deze schikking bewees.

Opvolger Ard van der Steur, eveneens VVD, probeerde vorig jaar zijn ministerschap te verdedigen tegenover de Tweede Kamer. Hij adviseerde – destijds als Kamerlid – zijn voorganger Opstelten om de Kamer ‘zorgvuldig en juist’ te informeren over het bonnetje.

In De rekening voor Rutte onthult Haan dat deze zelffelicitatie bluf was. De Volkskrant schrijft: ‘Uit een mail, die de commissie-Oosting om onduidelijke redenen niet openbaar maakte, blijkt dat de VVD’er al een dag eerder de informatie uit het geheime verslag had gekregen, inclusief de bedragen waar iedereen maanden naar op zoek was. Sterker nog: het was Van der Steur die het ‘heel kwetsbaar’ noemde om de informatie aan de rest van de Kamer te geven. Opstelten schrapte daarna de passages.’

2. De intimidatie van Teeven
Teeven zou volgens Haan een medewerker van D66 hebben bedreigd die, naar zijn vermoedens, informatie zou hebben gedeeld over de schikking met Cees H. met de pers. ‘Jij krijgt spijt van de dag dat je geboren bent’, zou Teeven ‘in de marge van een Kamerdebat’ hebben gezegd. De D66 heeft het incident bevestigd tegenover Haan.

1. De leugens van Rutte
Volgens Haan is premier Mark Rutte meegegaan in het besluit om te kiezen voor ‘de leugen’. Die luidt: de Kamer is goed geïnformeerd en de deal van Teeven deugt. De Volkskrant schrijft: ‘De premier houdt tot de dag van vandaag vol dat hij nooit aan Teeven heeft gevraagd hoe hoog de schikking met Cees H. werkelijk was, maar op basis van anonieme gesprekken met ingewijden schrijft Haan dat de premier ‘liegt’.’

Meer over de onthullingen van Bas Haan, die affaire afdoet als doofpot, leest u in het interview dat de Volkskrant met hem afnam.