Spring naar de content
bron: ANP

Puppetmaster Wilders trekt onvermoeid aan de touwtjes

In aanloop naar de verkiezingen is elk beetje publiciteit goud waard. De campagnemachines moeten alle zeilen bijzetten om wat rimpelingen in het water te veroorzaken. Zo niet bij de PVV. Geert Wilders laat op vakkundige wijze zien nog altijd als een puppetmaster iedereen te bespelen. Hij hoeft zich er niet eens voor in te spannen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Bij WNL op Zondag ging Wilders er eens goed voor zitten. Het programma waar normaal een keur aan gasten op een bank plaatsneemt presenteerde gister een één op één gesprek tussen presentator Rick Nieman en ‘Gurt’, zoals hij in de VS door het leven gaat. Hierin schuilde alvast de eerste les van Wilders: de kunst van het wegblijven. De beste man gaat zo zelden in op uitnodigingen van televisieprogramma’s dat elke redactie in staat is om zijn programma om te gooien in ruil voor een bezoekje. Mark Rutte moest afgelopen week bij Eva Jinek de tafel delen met een viertal mede-gasten. Dat was niks voor de PVV-leider. Die hoefde niet eens naar de studio te komen, maar was welkom in het Des Indes Hotel in Den Haag.

Nazisme 

Na wat kort gekeuvel over het feit dat Geert niet meer rookt konden de heren los. Een minuut of tien had Wilders nodig om de vergelijking tussen Mein Kampf en de Koran te trekken. “In de Koran staat veel meer antisemitisme dan in Mein Kampf,” vond Wilders. Sterker nog, volgens hem is de Islam ‘zo mogelijk nog gevaarlijker dan het nazisme’. Toen de politicus in 2007 deze vergelijking maakte werd er geschokt gereageerd en leverde hem dit de nodige aangiften op. Tien jaar later keek Nieman er niet eens van op. De norm is simpelweg verschoven. Weer een les van het mediakanon uit Venlo: hij bepaalt de te hanteren taal van de politiek. Wilders raised, en het is aan de andere partijen om mee te gaan, zoals Mark ‘pleur op’ Rutte, of om zijn bluf te callen.

Ook de inmiddels beruchte tweet van de ‘protesterende Pechtold’ kwam ter sprake. Wilders zette het simpel weg. Pechtold was ‘een huilebalk’; ‘kinderachtig’. ‘s Lands ongekroonde twitterkoning etaleerde een nieuw niveau van het bespelen van de media: hij gaf het openlijk toe. Twitter is voor Wilders de manier om rechtstreeks zijn publiek te bereiken. Hij slaat alle media over en ‘uiteindelijk gebruiken ze het toch’. Als hondjes lopen ze achter de PVV-leider aan. De puppetmaster is inmiddels op het niveau dat hij openlijk kan toegeven iedereen te bespelen.

Zelfs de premier volgt Wilders

Ook Mark Rutte keek duidelijk naar WNL gisterochtend. Geert hoefde maar te impliceren dat de VVD wellicht toch met de PVV een coalitie zou vormen en Rutte voelde zich genoodzaakt te reageren. De premier doorbrak een twitterstilte van liefst vijf jaar om in zijn derde tweet ooit Wilders van repliek te dienen.

Wilders liet Nieman nog weten ‘nog eens goed achter zijn oren te moeten krabben’ als RTL wijzigingen door zou voeren aan het zogenaamde premiersdebat. Toen later op de dag duidelijk werd dan speciaal voor Jesse Klaver een vijfde gouden wikkel beschikbaar was gesteld, en de GroenLinks-leider ook welkom was bij het debat, wist Wilders genoeg: hij bleef weg. En waar Geert niet gaat, blijft ook Mark Rutte weg. Na de bekendmaking dat de PVV-generaal thuisbleef was de VVD er als de kippen bij om ook Mark Rutte ziek te melden. Het zou Wilders tekort doen als slechts Rutte zijn voorbeeld volgde. Geen Geert, geen debat: RTL blies de hele avond af.

De verontwaardiging van onder meer KlaverBuma en zelfs Asscher, die niet eens uitgenodigd was voor het debat, was wellicht begrijpelijk, maar ook een teken van onmacht. Het is jaloezie over de gouden vingers van ‘Koning Midas’  Wilders. Rick Nieman vroeg of Wilders een ‘duivels genoegen’ schept in het op de kast jagen van Alexander Pechtold. “Een duivels genoegen nooit,” zei Wilders, maar dat hij plezier heeft in de kinderlijke eenvoud waarmee hij als puppetmaster aan de touwtjes trekt, valt bijna niet in twijfel te trekken.