Pieter Winsemius: ‘Mensen voelen zich verneukt’
In september verschijnt het 38ste boek van Pieter Winsemius (75), Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel. Hij was minister van VROM in het eerste kabinet-Lubbers. Milieu en klimaat houden hem nog altijd bezig, maar ook het toenemende gebrek aan ‘verbinders’ in de samenleving. ‘Mensen haken af als er niet meer naar hen wordt geluisterd.’
Waarover gaat zijn boek, vragen we Winsemius, gezeten op het terras van restaurant Tafelberg in Blaricum vanwaar wij uitkijken over de Tafelbergheide. Over creativiteit, intuïtie en leiderschap, thema’s waarmee Winsemius zich sinds jaar en dag bezighoudt. Creativiteit is de bron van veel, zo niet alles.
Dwarsligger
Het maakt het leven leuk, spannend. Maar het is geen doel op zichzelf, het is een middel om organisaties (uiteenlopend van politiek, bedrijfsleven tot non-profitsector en verenigingen) beter te laten functioneren. Winsemius: “Vaak was het pure onvrede over hoe het ergens eraan toeging, hoe een club bijvoorbeeld werd aangestuurd, over te veel schijven of juist de verkeerde schijven. Dan dacht ik: dit moet beter kunnen. Maar dan ben je algauw een roepende in de woestijn, een dwarsligger, want de omgeving doet het al jaren zus of zo, en waarom zouden we gek gaan doen als het ook normaal kan. Vaste patronen doorbreken, terwijl niemand aanstalten maakt in beweging te komen, vastigheden loslaten, durven te springen van de ene ijsschots naar de andere, ja, dat zijn uitdagingen.”
Wie kent ze eigenlijk niet, de consultants en de counselors, de veranderkoningen die de kantoortuinen binnenstappen, de boel eens flink opschudden maar chaos creëren en dan weer doodleuk vertrekken, uiteraard met de bankbiljetten wapperend uit hun jaszakken. Winsemius herkent het beeld: “De vijandigheid jegens verandering is vaak erg groot.”
Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.