Spring naar de content
bron: Bostheater/Julius Caesar

Cultuurtips: Julius Caesar, Armando & Some Like It Hot

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste cultuurtips voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller
Julius Caesar
Beeld:

Toneel: Julius Caesar

Dat de stukken van William Shakespeare nog steeds voor beroering kunnen zorgen, bewijst Julius Caesar. Onlangs trokken twee sponsoren zich terug toen het stuk werd opgevoerd in New York: de op macht beluste alleenheerser Julius Caesar leek teveel op Donald Trump.

In de uitvoering die Orkater in coproductie met het Bostheater op de planken brengt, wordt weloverwogen geen link gelegd met de actualiteit. Regisseur Michiel de Regt zei daarover in NRC: “Het is aan de toeschouwer om de parallellen met het heden te zien, dat hoeven wij niet aan te wijzen.” Juist dat maakt dit stuk verfrissend. De blazersband K.O. Brass! zorgt voor de muzikale omlijsting.

Julius Caesar is nog de gehele zomer te zien in het Bostheater in het Amsterdamse Bos, en trekt daarna door het land. Meer informatie vindt u hier.

Muziek: Daniel Norgren

Hij is van het type ruwe bolster blanke pit: hij woont tussen de houthakkers in de bossen rond Göteborg, en zo ziet hij er ook uit, maar zijn groezelige stem zingt de mooiste teksten. De muziek van de 34-jarige Daniel Norgren (blues, soul, folk — volgens mij is het niet eenduidig te benoemen wat het precies is) is aanstaande zaterdag te beluisteren in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Het is voorlopig het enige optreden van de internationaal vermaarde muzikant in Nederland, dus wees er snel bij.

Daniel Norgren speelt op zaterdag 5 augustus in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Meer informatie vindt u hier.

Festival: Theaterfestival Boulevard

Tot en met 13 augustus is de binnenstad van Den Bosch het speeltoneel voor Theaterfestival Boulevard. Dit weekend zijn onder meer de voorstellingen Phobiorama, Assholism en Reborn te zien. Lucas de Waard en de zijnen zorgen voor een literaire revue en Lisa van Nes en Jasper van Bovenkamp geven respectievelijk op zaterdag en zondag hun afstudeervoorstelling ten beste.

Theaterfestival Boulevard vindt tot en met 13 augustus plaats op diverse podia in de binnenstad van Den Bosch. Meer informatie vindt u hier.

Tentoonstelling: Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren

In MOA (Museum Oud Amelisweerd) in Bunnik is deze zomer de tentoonstelling Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren te zien. In deze expositie worden geschilderde en bronzen dieren van alleskunner Armando getoond naast de foto’s en opgezette dieren van het jonge kunstenaarsduo Jaap Sinke en Ferry Van Tongeren.

De historische kamers waarin de werken worden getoond — het landhuis is vermaard om zijn achttiende-eeuwse Chinese behang — zorgen voor een extra dimensie aan de werken.

De tentoonstelling Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren is tot en met 10 september 2017 te bezoeken. Meer informatie vindt u hier.

Film: Some Like It Hot

Drie reden waarom u de klassieker Some Like It Hot (1959) van Billy Wilder dit weekend moet (her)bekijken:

  1. Jack Lemmon speelt, verkleed als vrouw, een van de beste komische rollen in de geschiedenis van de film. Hij weet met zijn gevoel voor timing, expressie en charme een onvergetelijk karakter (Daphne) neer te zetten.
  2. Marilyn Monroe is in deze film in topvorm. Als de zoete Sugar brengt ze, ook vijftig jaar na haar verscheiden, het publiek in vervoering.
  3. Some Like It Hot is, zoals The Guardian eens schreef, de eerste komedie van de Swingin’ Sixties. En nog steeds is de film verfrissend en actueel. De hoofdpersonages zijn bijvoorbeeld twee mannen die – zij het kortstondig – als vrouw door het leven gaan. En hoewel het een komedie is, toch heeft deze gender-based comedy de weg geplaveid voor de kwesties waar we nu nog steeds mee worstelen.

    Some Like It Hot is op zaterdag 5 augustus te zien in De Nutstuin in Den Haag. Aanvang: 19:00 uur. Meer informatie vindt u hier. De film is ook op Netflix te zien.

Onderwerpen