Spring naar de content
bron: Pexels/Leah Kelley

Een vrolijke zomerslaap voor Rutte, Waterreus en Leen Bakker

Met het lome zomerweer wil het niet zo lukken, maar er is veel om je vrolijk over te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Het succes van de Oranje Leeuwinnen en het verzuurde commentaar van oud-keeper Ronald Waterreus die meent dat de dames geen topsport bedrijven. Waterreus is een man die er in 1995 niet van kon genieten dat Ajax het grote Real Madrid dusdanig zoekspeelde dat het een staande ovatie kreeg van het Spaanse publiek.

Hij vond livevoetbal te langdradig en schakelde over op volleybal. Als je met zo’n insteek voetbalanalist wordt, kun je moeilijk altijd vrolijk zijn. Al kunnen we niet uitsluiten dat Waterreus voetbal tegenwoordig stiekem leuk vindt en dat zijn zure oprisping werd veroorzaakt door een giftig eitje.

Alhoewel die gehele eierpaniek wat overtrokken schijnt te zijn. Volgens de heren deskundigen moet je als volwassene een hele legbatterij oppeuzelen voordat de fipronil schade aan het lijf toebrengt. Maar we moeten iets hebben om ons druk over te maken in deze komkommerperiode. Want vanuit politieke hoek worden we langzaam in een diepe zomerslaap gewiegd.

‘Survival of the hittest’

Geen idee waar de heren onderhandelaars uithangen, maar wie weet nemen ze voor het laatst een kijkje in Zuid-Europa. Lekker pootjebaden terwijl op de achtergrond de bomen harder branden dan Waterreus vrouwen kan affikken. Klimatologisch kinderspel vergeleken met wat de generaties na ons te wachten staat. Wetenschappers denken dat extreme hitte in Europa tegen 2100 jaarlijks tot 150.000 doden kan kosten.

Moeder Aarde corrigeert haar eigen balast. Momenteel woedt er in honderden Zuid-Europese resorts elke ochtend een strijd om de ligbedden aan het zwembad. Over 50 jaar is het de vraag wie er aan het einde van de dag levend van zijn ligbed stapt. Paar camera’s erop en SBS6 kan ‘Survival of the hittest’ uitzenden.

92 procent

Maar er was ook treurig nieuws in de zomerluwte. Enkele duizenden mensen werden gedupeerd door Leen Bakker. De slaapkamerboer had op zijn website een halfhoogslaper in de aanbieding van €319 voor €24. Helaas bleek de korting van 92% het gevolg van een technische storing in de webwinkel. Nu kan elk weldenkend mens bedenken dat je geen gloednieuw bed kunt kopen voor twee tientjes, zelfs niet als deze door kinderhandjes in verre oorden in elkaar wordt gezet.

Logisch dat Leen Bakker aangaf de bedden niet voor deze prijs te kunnen leveren. Als goedmakertje kregen de verlekkerde klanten een korting van 40 procent op het gehele hoogslaperassortiment. Chique oplossing zou je denken. Een juridisch adviseur rook bloed en wierp zich op als redder van de koopjesjagers die slapeloze nachten hadden beleefd na de misgelopen deal. Aan tafel bij Jinek vertelde de jurist dat de korting helemaal niet zo gek was. Leen Bakker gaf namelijk wel vaker stevige kortingen. Nu ben ik geen retaildeskundige, maar kortingen van 92 procent lijken mij hoogst ongewoon.

De jurist zinspeelde echter op het idee dat Leen Bakker met de korting moedwillig mensen had gelokt om hen te verleiden tot andere aankopen. En deze strategie heeft leed veroorzaakt. Vooral bij mensen die drie bedden hadden gekocht. Bijstandsmoeders die een buitenkans door de neus geboord kregen. Of handige handelaren die de bedden via Marktplaats doorverkopen, dacht ik.

Het maakte voor de jurist weinig uit. De slaapkamerketen had nu eenmaal  ‘koopovereenkomsten’ afgesloten en dat was wat telt in de ‘juridische wereld’. De juridische wereld waarin opportunisten doorgaans schadeclaims verzamelen om er zelf financieel beter van te worden.

Opeens gunde ik de wetboektijger een enorm goed bed waarin hij na een lange zomerslaap wakker zou worden in de echte wereld. Daar waar het gezond verstand en de Oranje Leeuwinnen zegevieren.