Spring naar de content
bron: Screenshot Soldaat van Oranje

België ontgroent feuten: het regent #metoo’s tijdens ‘studentendopingen’

Hebben we dan eindelijk een manier om de Vindicatistische taferelen tijdens ontgroeningen te benoemen en te veroordelen? De Belgische econoom Geert Noels pleit ervoor ‘de studentendopen’, zoals de Belgen dat zo mooi zeggen, te stoppen. “Ontgroeningen zijn te veel een plaats van vernedering en misbruik, vooral bij vrouwelijke studenten. Stop dit misbruik.” #Weinstein 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Noels verspreidde zijn nogal duidelijke mening in tweetvorm op het wereldwijde web. Ontgroeningen plaatst hij, gezien zijn hashtaggebruik, op gelijke hoogte met seksueel machtsmisbruik. “Georganiseerd pesten voor gevorderden,” noemt de econoom het bij de Belgische omroep VRT. “Als je zegt dat dit een normaal proces is om erbij te horen, dan krijg je dat het escaleert. Als je vindt dat dit kan, dan gaat het maatschappelijk ook zo aanvaard worden.”

Feuten vernederen

Terwijl in Nederland het gros van de feuten reeds is afgebeuld dan wel ingewijd, worden momenteel de Belgische jonge studentes en studenten en masse misbruikt en vernederd. Noels: “Deze week zag ik opnieuw mensen in witte gewaden die op hun knieën moesten zitten en zich moesten laten vernederen.”

Allemaal leuk en aardig, maar wie is deze econoom, waar bemoeit hij zich mee en waarop baseert hij zijn bevindingen? Gaat het verbieden van ontgroeningen niet wat ver? Men zou immers simpelweg kunnen stellen dat het ‘erbij hoort’ om zich te laten vernederen en in welke vorm dan ook te laten misbruiken. Laat je in dat geval vooral vernederen en misbruiken.

Of toch niet? Geert Noels studeerde zowel in Antwerpen als Leuven en is ondernemer en bekend econoom. Aangezien Noels columns schrijft voor verschillende kranten is het niet vreemd dat hij zich in het #metoo-‘hype’ mengt. Zijn bevindingen baseert hij op zijn eigen ervaringen en zijn dus niet geheel uit de lucht gegrepen.

Ontgroening
Beeld:

Aanvaardingsproces om erbij te horen

In organisaties zoals het leger en de politie, alsook in een Amerikaans bedrijf waar hij zelf zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zette, zijn volgens Noels dergelijke taferelen merkbaar.

“Je ziet dat seniors de juniors vernederen,” schrijft hij. “Als je dat als junior niet laat doen, dan riskeer je om niet aanvaard te worden of om een slechte evaluatie te krijgen. Dat is wat Weinstein ook deed met de jonge actrices: doen alsof dat normaal was in een aanvaardingsproces om bij een sector te horen.”

Kwetsbare mensen zouden volgens hem bezwijken onder groepsdruk. Noels kan zich niet voorstellen dat iemand een dergelijke omgeving kan waarderen. Een constatering die overeenkomt met het onderzoek. Daarbij richt Noels zich vooral tot vrouwen. “Ze vinden het alleen maar aanvaardbaar in die mate dat ze achteraf worden aanvaard tot een groep waar ze graag toe willen behoren. Ik hoop dat we later gaan terugkijken op 2017 als het jaar waarin we paal en perk hebben gesteld aan dit soort ouderwetse, vernederende bedoeningen die vooral voor vrouwelijke studenten een obstakel zijn.”

Ontgroeningen nieuwe stijl

Tot zover het betoog van Noels. Valt het geheel ook nog te onderbouwen? Wel degelijk. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat ‘lidmaatschap van een studentenvereniging positief geassocieerd met het tonen van seksuele agressie‘, en dat ‘mannelijke leden op een meer traditionele wijze (neerbuigend) naar vrouwen kijken en zichzelf boven de andere sekse verheven voelen’. Ook gaat ‘dit gepaard met het tonen van meer seksueel agressief gedrag’.

We zijn er nog niet. Deze heersende cultuur zou er namelijk voor kunnen zorgen dat studenten die seksuele agressie ervaren er minder snel voor zullen uitkomen, omdat zij na hun #metoo mogelijk niet meer geaccepteerd zullen worden binnen de vereniging.

Zo gek is het dus helemaal niet om op zijn minst naar Noels te luisteren. Of men nu aan ‘het aanvaardingsproces om erbij te horen’ wil meedoen, of niet. Vindicatistische taferelen wil niemand meer. Ook Vindicat zelf niet. In Groningen ontgroent men voortaan immers in nieuwe stijl.

Onderwerpen