Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Thierry Baudet zet parlementaire democratie in het hemd

Thierry Baudet postte afgelopen week een hardloopselfie. Hij keek monter. Baudet kijkt altijd monter of boos en verontwaardigd. Meer smaken zijn er niet. Monter bij het hardlopen, rondleiden van journalisten door zijn huis of het courgetteklooien. Boos en verontwaardigd tijdens het weglopen bij interviews of tijdens zijn optredens in de Tweede Kamer. De montere hardloopfoto schoot in het verkeerde keelgat bij Joël Serphos, een fractiemedewerker van de VVD, want op het moment van verzenden waren er in de Tweede Kamer financiële beschouwingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Daar was Thierry niet. Net als bij de voorgaande financiële beschouwingen. Sowieso zijn Baudet en kornuit Hiddema vaak afwezig. Dat vindt Serphos een verspilling van belastinggeld, want voor een jaarsalaris 107.000 euro per jaar zou Baudet wel wat vaker serieus aan het debat mogen meedoen.

De tekst gaat hieronder verder. 

Een moreel appèl waar de voorman van Forum voor Democratie lak aan zal hebben. En dat is zijn goed recht. Een parlementariër mag het kiezersmandaat invullen naar eigen inzicht. Dagenlang carbidschieten op de Twentse hei, atonale herrie luisteren of films bingewatchen (iemand nog een tip?). Mag allemaal, maar dat neemt niet weg dat je de burger en de parlementaire democratie in het gezicht spuugt.

Sommige Thierry-fans betogen dat een kleine fractie nou eenmaal niet bij ieder debat aanwezig kan zijn, dat veel debatten zijn voorgekookt en dat hij zich beter kan richten op het opbouwen van een partij. Iets wat Baudet zorgvuldig doet. Zijn spaarzame optredens in de Tweede Kamer worden op social media gebruikt als advertenties waarin Baudet wordt geposteerd als het eerlijke Kamerlid dat het opneemt tegen die samenwerkende elites. Inhoudelijke argumenten waarom politieke opponenten niet meegaan in het FvD-verhaal bestaan natuurlijk niet. Een strategie die vruchten afwerpt. In de peilingen staat zijn partij op 12 zetels.

Thierry Baudet
Baudet was wel bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Beeld:

Bij welk zetelaantal gaat het FvD het parlementaire werk oftewel de burger serieus nemen? Is 12 genoeg? 20? 35? En verandert het online marketingbureau voor de volgende verkiezingen in een politieke partij of nadat de peilingen werkelijkheid zijn geworden? Of wordt de parlementaire lamlendigheid van het FvD pas doorbroken als Baudets gewenste en realistische geachte meerderheid van Kamerzetels is behaald.

Verwarring

Een situatie waarin de minderheid alleen maar kan bidden dat de courgetteklooier als verlicht despoot de D uit de partijnaam serieus neemt. Onder de 75 zetels zal de FvD moeten samenwerken en uitruilen. Nu verwart de partij het niet krijgen van haar zin nog weleens met een gebrek aan democratie of daadkracht van andere partijen.

Voor de Nederlandse burger is het te hopen dat FvD snel aan het werk gaat. Want als we moeten wachten tot 2021 verdwijnt er minstens een klein miljoen aan belastinggeld in een ophefgenererend social mediabedrijfje. Dat het renaissancevlootje niet bij ieder debat kan aanmeren is, gezien de kleine fractie, is logisch.

Maar tal van belangrijke, maar minder mediagenieke debatten overslaan is een belediging van de burger. Dat dit niet onhaalbaar is als kleine partij en dat goed parlementair werk ook tot zetelwinst kan leiden bewijzen partijen als de Partij voor de Dieren, SGP en de SP.