Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Fabrice Coffrini

Ook in Davos is genderongelijkheid merkbaar

De wereldleiders proberen tijdens het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos de verdeeldheid in de wereld aan te pakken. Die verschillen springen er opvallend genoeg zelfs uit tijdens de bijeenkomsten in het ski-oord, waar een schampere 21 procent van de wereldleiders op de top een vrouw is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink
Davos
Beeld:

Tijdens het jaarlijkse ontbijt tussen vrouwelijke leiders op het forum werd een statistiek vanochtend (dinsdagochtend, red.) veel besproken. Mannen maken namelijk nog steeds 80 procent van de beslissingen in het bedrijfsleven en vrouwen hebben op elk niveau 15 procent minder kans om promotie te maken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Daarbij voorspelt het Wereld Economisch Forum dat het nog zo’n 217 jaar zal duren om deze genderkloof te dichten. Volgens Amerikaanse onderzoeksbedrijf Mercer is de voorspelling dat een vrouw daadwerkelijk bij een bedrijf blijft werken aan de hand van een aantal punten te maken:

  • Of er vervanging voor moedig leiderschap is.
  • Mannelijke collega’s spelen een positieve rol.
  • Vrouwen hebben unieke behoeften op het gebied van gezondheid en rijkdom.
  • Bedrijven hebben een klimaat nodig dat verandering teweegbrengt.

Julio Portalatin, president van het onderzoeksbedrijf, zegt met betrekking tot genderongelijkheid: “Het gaat allemaal om de cijfers.” Zijn gegevens liegen er niet om. Mercer heeft loongelijkheid bereikt op de meeste niveaus van de organisatie en vrouwen vormen 52 procent van de klantgerichte rollen.

Leena Nair, chef van de humanresource-afdeling van Unilever, zegt dat bedrijven drie dingen moet doen om genderongelijkheid tegen te gaan: bedrijven moeten vrouwen steunen, de organisatie veranderen om flexibiliteit te bevorderen, zeker wanneer vrouwen voor kinderen zorgen.

En werk met mannen die aandacht te schenken aan genderdiversiteit, ongeacht het motief, stelt ze. “Voor sommige mannen is het omdat ze dochters hebben, voor sommigen is het geld, wat je hart ook maar op gang brengt. We hebben verandering nodig op alle niveaus. We hebben mannen en vrouwen en organisaties nodig om te veranderen.”