Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Lijfwachten: trouwe dienaren of moordlustige lastpakken?

Alexandre Benalla, de voormalig lijfwacht van Emmanuel Macron, houdt de Franse gemoederen nog altijd bezig. Hoewel het de taak is van lijfwachten zo onzichtbaar mogelijk te werk te gaan – immers, niet zij maar degenen die zij beveiligen moeten in de schijnwerpers staan – gebeurde het vaker dat deze loyale wezens zelf het nieuws haalden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Van Rij

Monsieur Securité was op eigen houtje politieagentje gaan spelen en achtte het nodig machteloze demonstranten kort en klein te slaan. Hiervoor werd hij aanvankelijk slechts twee weken geschorst. Maar dikke pech, het hele voorval werd gefilmd, stond binnen de kortste keren online en Benalla werd alsnog ontslagen. Ondanks dat de beveiliger geen ongeschonden blazoen had, wist hij zich toch op te werken tot het Élysée. Macron moest vorige week dus door het stof: “Als ze een verantwoordelijke zoeken, dan ben ik dat.” Wie gingen er net als Benalla de fout in?

Vergeet bij het verlaten van de wc niet uw wapen mee te nemen

Prinses Amalia geniet als onze Nederlandse troonopvolgster strenge beveiliging. Op haar school in Den Haag, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, wordt ook een oogje in het zeil gehouden, met weinig noemenswaardigs tot gevolg. Een incident daargelaten dan. Tijdens een les in 2015 vergat een onachtzame bewaakster haar volgeladen pistool in het toilet.
Een aantal scholieren waren beter bij de les en wezen de bewaakster direct op haar onzorgvuldige handelen. Gelukkig voor de gymnasiasten van het Sorghvliet liep de ‘menselijke fout’ niet uit op een Griekse tragedie. De bewaakster mocht haar baan behouden.      

Beveiliging van de Koninklijke familie in Wassenaar in 2013. Beeld:

Ook een lijfwacht van Tony Blair, de voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, kwam in 2008 na een bezoek aan de wc met de schrik vrij. Een bewaakster was haar semi-automatische wapen vergeten in de wc van een Starbucks. Het wapen lag twintig minuten lang open en bloot in de publieke ruimte. De bewaakster werd tijdelijk geschorst.

Het leek dat jaar overigens wel vaker mis te gaan met bewakers van Blair. Op een vliegveld in Israel zorgde een lijfwacht voor paniek toen hij bij het ontladen per ongeluk zijn wapen liet afgaan. Hij schoot gelukkig in de grond en er vielen geen gewonden.  

Trouw aan je baas of aan god?    

Lijfwachten staan bekend als uiterst loyaal en trouw. Ze zijn bereid hun leven te geven voor dat van een ander, maar wat doe je als lijfwacht wanneer je het niet eens bent met de werkzaamheden of opvattingen van je baas? 

Mumtaz Qadi, een lijfwacht van de invloedrijke Pakistaanse gouverneur Salmaan Taseer, besloot in 2011 het heft in eigen handen te nemen. De gouverneur was voorstander van een wetsvoorstel om het strikte verbod op godslastering in Pakistan te versoepelen en had geroepen om de vrijlating van Asia Bibi, een christelijke vrouw die was veroordeeld tot de doodstraf vanwege het beledigen van de profeet Mohammed.

Demonstraten roepen op tot vrijlating van, de bodyguard die zijn chef Salman Taseer doodschoot. Beeld:

De opvattingen van Taseer waren een doorn in het oog van vele strenggelovige Pakistaanse moslims, waaronder dus lijfwacht Mumtaz Qadi. Nadat Taseer een restaurant wilde verlaten, verscheen Qadi met een kalashnikov plots bij zijn autoraam en vuurde negen maal het wapen af. Taseer overleefde de moordaanslag niet.

Qadi werd tot woede van strenggelovige Pakistanen veroordeeld tot de doodstraf en in 2016 opgehangen. In de protesten die daaruit volgden is de Islamitische politieke partij, TLP, ontstaan. Bij de verkiezingen van vorige week werd de TLP de derde grootste partij van Pakistan. Het vonnis van de christelijke vrouw, Asia Bibi, werd tot nu toe met gedeeltelijk succes aangevochten. De tenuitvoerlegging werd in 2015 geschorst, maar zij zit nog altijd vast. Het is de verwachting dat de hoogste rechter van Pakistan zich dit jaar nog een keer over de zaak zal buigen.     

In 1984 was in buurland India iets soortgelijks gebeurd toen twee lijfwachten ook met religieuze motieven premier Indira Ghandi (geen familie van) vermoordden.

Ambtsgeheim

Dat niet moord, maar praten ook een optie is, bewees Marcel Nelom. De voormalig lijfwacht van Desi Bouterse vluchtte in 1990 naar Nederland en deelde informatie met de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Uit een oud interview met de Groene blijkt dat hij over gevoelige informatie zou hebben beschikt aangaande diverse moorden, cocainetransporten en duistere financiële praktijken. Justitie leek hem na het horen desondanks te willen uitzetten. Nelom dook onder.        

Faris K., beveiliger van Geert Wilders, bleek ook een prater te zijn. Vorig jaar werd bekend dat de beveiliger geheime informatie zou hebben gelekt. Hoewel het volgens het OM voornamelijk zou gaan om ‘stoere praat’ tegen vrouwen wordt Faris K. strafrechtelijk vervolgd op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim.  

PVV-lijsttrekker Geert Wilders en zijn beveiligers. Faris K. was hier al uit beeld. Beeld:

Een Aziatische Brad Pitt als lijfwacht

Tot slot, lijfwachten kunnen ook de aandacht op zich vestigen terwijl zij gewoon bezig zijn met hun werk. Choi Young Jae, lijfwacht van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, haalde in 2017 de wereldpers vanwege diens, naar het schijnt, aantrekkelijke voorkomen. Zie de foto en oordeelt u zelf. 

Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen