Spring naar de content

Somalië-vergelijking Halsema is doodsteek voor het debat

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) is boos op de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond. De klachtenfunctionaris heeft gezegd dat de binnenstad van Amsterdam is verworden tot een ‘wetteloze jungle’. Ook heeft de ombudsman laten weten dat er in de hoofdstad sprake is van een ‘handhavingscrisis’. De uitspraken van Zuurmond waren voor burgemeester Halsema reden om in de telefoon te klimmen en de ombudsman een uitbrander te geven. “Ik heb hem gebeld en gezegd dat hij misschien eens in Somalië moet gaan kijken,” aldus Halsema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Vraag is nu welke uitspraak meer verbazing oproept. Die van de ombudsman, of die van de burgemeester? Iedere inwoner van Amsterdam weet namelijk wat de ombudsman bedoelt als hij het heeft over de sfeer van wetteloosheid en het gebrek aan handhaving in onze onvolprezen hoofdstad.

Dat geldt in ieder geval voor de Amsterdammers die wanhopig proberen een fiets in eigendom te hebben én te houden. Het is algemeen bekend dat het langdurig kunnen beschikken over je eigen fiets in Amsterdam bijna onmogelijk is. Ieder jaar verwisselen er vele tienduizenden fietsen ongevraagd van eigenaar. Als je een witte fietsenplan zou willen bedenken kan het bijna niet efficiënter. Maar veel burgers ervaren deze situatie toch als behoorlijk ‘wetteloos’ om in de woorden van de ombudsman te blijven.

Een derde van de gedupeerde fietseigenaren doet aangifte, zo luidt de schatting. Dat aantal daalde de afgelopen jaren licht. Niet omdat er minder fietsen gestolen worden, maar omdat er met de aangiftes niets gebeurt. De politie heeft geen tijd om gestolen fietsen op te sporen. Dit mag je met recht een handhavingscrisis noemen, want het gaat wel om een strafbaar gesteld misdrijf.

Het is maar één voorbeeld (probeer eens in het weekend uit te gaan op het Rembrandtplein) van de ogenschijnlijk genormaliseerde wetteloosheid in Amsterdam. Er wordt in de hoofdstad op grote schaal de hand gelicht met het alledaagse strafrecht en er is te weinig capaciteit voor handhaving van regels, die formeel gelden, maar in de praktijk niets meer voorstellen.

Maar uitgerekend burgermoeder en korpsbeheerder Halsema vindt dus dat Arre Zuurmond overdrijft wanneer hij dit signaleert. Halsema zette haar argumenten in een telefoontje met de ombudsman zelfs kracht bij door op hoge toon te verwijzen naar de problemen die men in Somalië zoal ondervindt met de handhaving.

Op de website van Buitenlandse Zaken lezen we waar Halsema aan refereert wanneer zij met betrekking tot haar beoordeling van de situatie in Amsterdam verwijst naar dit Afrikaanse land:

“Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Daarnaast is het rechtssysteem van Somalië voor een deel afwezig of functioneert het niet. Hierdoor is onduidelijk welk rechtssysteem van toepassing is en dat kan leiden tot rechtsonzekerheid.”

Dat mag je met recht wetteloosheid noemen om over gebrek aan handhaving maar te zwijgen. Somalië is een extreem land, waar je als burger geen enkel recht hebt en bent overgeleverd aan de willekeur van een veelal zelfbenoemde overheid.

Het land is in die zin inderdaad nog nét iets gevaarlijker dan de ‘Somalië-doctrine’ van Burgemeester Halsema zelf. Want sinds wanneer vormt het rechtssysteem in de hoofdstad Mogadishu een referentiekader voor hoe wij in de hoofdstad van Nederland met elkaar willen omgaan?

Burgemeester Halsema kapittelde onlangs openlijk een aantal raadsleden uit de oppositie in relatie tot hun ruwe omgangsvormen in het debat. De volgende keer kunnen zij probleemloos een beroep doen op het door de burgemeester zelf geïntroduceerde Somalië-beginsel en stellen dat het dáár allemaal nog veel erger is gesteld met de politieke mores. Benieuwd wat Halsema dan te zeggen heeft.

Lees ook:

Vriend & vijand over Femke Halsema: een geslepen tante met aaibaar imago

Onderwerpen