Spring naar de content
bron: ANP

Paul Haenen: ‘Twan Huys is misschien heel goed in satire’

Volgens cabaretier en programmamaker Paul Haenen is er binnen het Nederlandse medialandschap in haar huidige vorm weinig ruimte voor grensverleggende humor. Het bracht hem en zijn partner Dammie van Geest tot het idee om een eigen digitaal tv-kanaal te beginnen: Betty Asfalt TV. Gevestigd in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam, zal dit kanaal als platform dienen voor satirische programmamakers en ‘allerlei eigenzinnige mensen die iets te melden hebben’, aldus Van Geest. Tegelijkertijd zal ook Haenen zelf veel te zien zijn op Bettyasfalt.tv. Onder andere in de befaamde vensterbankgesprekken van Margeet Dolman en in de wekelijkse preken van Dominee Gremdaat: twee van zijn meest bekende karakters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Evi Timp

HP/De Tijd sprak Haenen over zijn beweegredenen en visie voor dit nieuwe kanaal.

Waaraan ontbreekt het volgens u in de Nederlandse televisiewereld?
“Aan de individuele vrijheid van de programmamaker. De individuele vrijheid in de maatschappij is enorm toegenomen door sociale media: iedereen kan zijn mening geven en alles vastleggen met zijn telefoon. Bij de publieke en commerciële oproep is er sprake van een tegenovergestelde tendens. Je wordt als kunstenaar en programmamaker enorm beperkt in je vrijheid door de netmanagers. Met mijn eigen zender ben ik vrij om te doen wat ik wil. En ik kan het zo actueel mogelijk houden: wat in de ochtend gebeurt, kan in de middag online.”

Wat vind u van het huidige programma-aanbod op de televisie?
“Ik kijk met veel plezier naar Nieuwsuur en de actualiteitenprogramma’s: Jeroen Pauw, DWDD, het journaal, en ook Twan Huys hoor. Maar de televisie van vandaag bestaat toch voornamelijk uit diezelfde bekende Nederlanders, mensen met succes, mensen die ziek zijn of mensen die een uitgesproken mening hebben: zodat er een discussie kan worden uitgelokt.”

Stoort u zich aan die vaste formule van de Nederlandse praatprogramma’s?
“Zolang het programma goed in elkaar zit, stoor ik mij niet. Ik vind Matthijs van Nieuwkerk bijvoorbeeld nog altijd heel goed, en Jeroen Pauw ook. Twan Huys zou misschien heel goed zijn in een satirisch programma, denk je niet? Ik denk dat hij daar heel geschikt voor is. Maar je moet het format van RTL Late Night niet ineens omgooien: dat werkt nooit. Je moet met iets nieuws beginnen. En dat moet dan gewoon op Betty Asfalt TV natuurlijk.”

Wat gaat u dan anders doen bij Betty Asfalt TV?
“Ik heb een hele andere kijk op de maatschappij. Ik heb veel meer oog voor onbekende mensen, met een bevlogen verhaal. Met het Betty Asfalt Complex doe ik ook veel theatervoorstellingen. Dan vragen we mensen uit het publiek om hun belevenissen te delen. Dat zijn uiteraard veelal onbekende mensen. Zo hadden we gisteren een jonge dichter -die zijn eigen gedichten uitgeeft- op het toneel, met een prachtig verhaal. Zo iemand komt niet meteen op televisie. Dat wil ik terughalen op ons kanaal. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Naast gevestigde schrijvers wil ik ook onbekende schrijvers spreken. En ik wil de kleine dingen die ik meemaak en opmerk naar voren halen om op onze zender te belichten.”

Ik heb een hele andere kijk op de maatschappij. Ik heb veel meer oog voor onbekende mensen, met een bevlogen verhaal.

“Ik zou het ontzettend leuk vinden als een aantal journalisten een satirisch programma zou maken voor ons kanaal. Je hebt in Nederland een paar van die uitgesproken journalisten en columnisten. Die zouden daar erg geschikt voor zijn, eventueel samen met een paar cabaretiers. Maar ik zou een satirisch programma meer vanuit de journalistieke wereld willen maken dan vanuit de cabaret wereld. Dat wordt natuurlijk een hele organisatie, maar het is wel de moeite waard. Elke week een satirisch programma op Betty Asfalt TV waarin het nieuws wordt doorgenomen en wordt geanalyseerd.”

Wie zou dat programma dan goed kunnen maken?
“Je zou misschien haast aan een onbekende presentator moeten denken, die vanuit de journalistiek komt. Een nieuw gezicht. Iemand die dat leuk vindt en die dat aankan. We moeten een auditie houden: dan komt er vast wel iemand naar voren. Bij Trouw heb je bijvoorbeeld Sylvain Ephimenco, bij de Volkskrant Bert Wagendorp, bij HP/De Tijd Arthur van Amerongen. Er zijn genoeg uitgesproken meningen in Nederland die het leuk vinden om zo’n programma te maken en het ook goed zouden kunnen, denk ik. En dan moeten we ook echt links en rechts tegen over elkaar zetten. Dus Bert Wagendorp tegenover Johan Derksen, om maar iets te noemen. Echte vrijheid van meningsuiting, waarin ruimte is voor afwijkende meningen. Dat lijkt mij een verademing voor Nederland.”

U bent zelf vooral zichtbaar als Margreet Dolman, een sympathieke maar onevenwichtige vrouw, en Dominee Gremdaat, die ons elke week voorziet van een heldere preek over de gang van zaken in de samenleving. In hoeverre heeft u deze typetjes gebaseerd op uw eigen persoonlijkheid?
“Naar mijn mening zijn het geen ‘typetjes’. Margeet Dolman doe ik al 43 jaar, en als het echt een typetje zou zijn, dan hou je dat niet vol. Ik vind Bert uit Sesamstraat trouwens ook geen typetje: al die karakters zijn heel geloofwaardig. En daar gaat het om. Als ik in de rol van Margreet Dolman zit, merk ik dat mensen ook echt in Dolman gaan geloven. Hetzelfde geldt voor dominee Gremdaat. Ik was afgelopen week bij De Wereld Draait Door als Gremdaat. Na afloop deed ik mijn snor af, waarop iemand vroeg of ik familie was van de dominee. Iemand dacht dus dat ik een echte dominee was, dat is toch geweldig? Ik vind het leuk om geloofwaardige figuren te creëren, en geen karikaturen.”

Ik vind Bert uit Sesamstraat trouwens ook geen typetje: al die karakters zijn heel geloofwaardig. En daar gaat het om.

Waar kunnen we naar uitkijken op Betty Asfalt TV tijdens de feestdagen?
“Aan het einde van het jaar is er al genoeg. Daarom ga ik waarschijnlijk een nieuwjaarstoespraak geven van Dominee Gremdaat. Op 1 januari om 1 uur: rechtstreeks vanuit het Betty Asfalt Complex. Het past ook wel bij een dominee om op nieuwjaarsdag, om 1 uur stipt, een nieuwjaarstoespraak te houden voor alle luisteraars en kijkers.”