Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Positie Krikke onhoudbaar na keuze voor niet-onafhankelijk onderzoek

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag maakte mogelijk grote beoordelingsfouten die leidden tot een bijna-ramp met een vreugdevuur op het strand van Scheveningen. Onafhankelijk onderzoek moet antwoord geven op de vraag waarom Krikke het goed vond dat een te hoge stapel pallets werd aangestoken. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) waar uitgerekend de burgemeester zelf in het bestuur zit. Een keuze die wijst op een ernstig gebrek aan bestuurlijke integriteit bij Krikke. Daarom past, volgens Ton F. van Dijk, nu nog maar één conclusie: onmiddellijk opstappen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Weet u het nog? Op 1 januari van dit jaar brandde Scheveningen bijna af. Een vonkenregen, veroorzaakt door een hoge stapel brandende pallets, leidde tot een bijna-ramp in het Haagse vissersdorp. Het waren de massaal uitgerukte hulpdiensten die een totale ondergang wisten te voorkomen.

Diezelfde dag nog keek heel Nederland naar verantwoordelijk burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. Zij reageerde meteen met de mededeling dat er een ‘onafhankelijk’ onderzoek naar de kwestie moet komen. Hoe kon een nieuwjaarsfeestje op het strand met een tweetal vreugdevuren zo uit de hand lopen?

Stiekem

Het antwoord op die vraag kwam enkele uren later opnieuw van burgemeester Krikke. De bouwers van de vreugdevuren hadden deze veel te hoog gemaakt. De mannen en vouwen van Scheveningen en Duindorp hadden ‘stiekem’, terwijl haar eigen politie en brandweer toezicht hadden gehouden op de bouw, meer pallets op de vuurstapel gelegd dan toegestaan, stelde de burgemeester Krikke voor de camera’s van vele ongelovig kijkende journalisten. Wist Krikke dat de stapels gevaarlijk waren?

Grote vraag is nu waarom Pauline Krikke als hoofdverantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid – een van de weinige zaken waar zij als bestuurder wél over gaat – niet besloot in te grijpen toen zij erachter kwam dat de vuurstapels in het geniep te hoog waren gemaakt. Dit is een van de belangrijkste onderzoeksvragen, die een onafhankelijk team van onderzoekers zal moeten beantwoorden.

Het moge duidelijk zijn, dat de toekomst van Krikke afhangt van het antwoord dat het onderzoeksteam zal geven als het gaat om haar verantwoordelijkheid als burgemeester en feit dat zij nadrukkelijk niet ingreep terwijl zij naar eigen zeggen wist van de illegale bouwwerkzaamheden aan de vuurstapels. Nogmaals: een grote vuurramp werd ternauwernood voorkomen.

Een ernstige kwestie dus, die als Krikke substantiële fouten heeft gemaakt ongetwijfeld zal moeten leiden tot haar vertrek als burgemeester. Met de veiligheid van burgers kun je nu eenmaal niet stunten als bestuurder.

Kennelijk heeft Krikke er geen behoefte aan om een uitspraak over haar bestuurlijk handelen in deze kwestie af te wachten en wil zij nu al de laan uit worden gestuurd. Het College van B&W, waarvan Krikke deel uitmaakt, besloot de opdracht voor onafhankelijk onderzoek namelijk uit te besteden aan het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Je zou denken dat Krikke en consorten goed hebben nagedacht over deze keuze, in de overtuiging dat niets de integriteit van een deugdelijk onafhankelijk onderzoek in de weg mag staan. Die laatste opmerking is niet zomaar een zinnetje in dit stukje, maar moet letterlijk worden genomen. Niets mag namelijk de onafhankelijkheid van het onderzoek naar de rol van burgemeester Krikke van Den Haag bij de bijna-ramp in de weg staan.

Slager keurt eigen vlees

Zeker niet het feit dat Krikke zelf in het algemeen bestuur zit van het Instituut Fysieke Veiligheid. Een typische gevalletje ‘slager keurt eigen vlees’ dus.

Nu kan iedere student Bestuurskunde die iets leert over onderzoek vertellen dat je een gewichtige kwestie waar je zelf bij betrokken bent nooit moet laten onderzoeken door een instituut waar je zelf bij betrokken bent. Een kwestie van alarmbellen. Het is een raadsel waarom die bij Krikke en de rest van het Haagse college niet afgingen.

Het is tegelijkertijd een onomkeerbaar feit, dat door niemand meer te ontkennen valt. Krikke beschikt – zo blijkt – niet over de bestuurlijke integriteit die noodzakelijk is om haar optreden als burgemeester in relatie tot een bijna-ramp onafhankelijk te laten onderzoeken.

Dat feit is eigenlijk nog erger dan het maken van fouten bij het beoordelen van de hoogte van vreugdevuren op het strand. Een bestuurder die niet integer is, heeft namelijk niets in het openbaar bestuur te zoeken. Dat is echt geen hogere wiskunde. Het vertrek van burgemeester Krikke is dan ook onvermijdelijk geworden. Het is nu aan de Haagse gemeenteraad om het vonnis te voltrekken.

Onderwerpen