Spring naar de content
bron: ANP

Beledigende tweets van Trump voorzien van ‘annotatie’ is onzin

“Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de Verenigde Naties. Als hij de gedachten van de Kleine Raketman vertegenwoordigt, zullen ze het niet lang rondlopen.” Donald Trump liet er in zijn inmiddels legendarische tweet van eind 2017 geen misverstand over bestaan. Een regelrechte oorlogsverklaring, reageerden de Noord-Koreanen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Twitter werd overstelpt met vragen. Waarom had het medium de oorlogszuchtige tweet van de Amerikaanse president niet verwijderd? Immers, ‘een persoon of een groep bedreigen met geweld of hem of de groep ernstig fysiek letsel, de dood of een ziekte toewensen’, is tegen de regels van de berichtendienst . Maar een verzoek aan Trump om de tweet te verwijderen bleef uit; ook mocht hij blijven posten, reageren en retweeten. De inhoud was zo nieuwswaardig dat Twitter een uitzondering maakte.

Daarin gaat iets veranderen, verkondigde Vijaya Gadde, hoofd juridische zaken, veiligheid en strategie eind vorige week. Twitter wil ‘overschrijdende tweets van hooggeplaatste personen’ gaan ‘annoteren’, meldde The Washington Post.

Kijkwijzer

Dit plan roept veel vragen op. Wie zijn die hooggeplaatste personen? Waar ligt de lat? Beperkt het plan zich tot ministers en presidenten? Vallen parlementariërs ook onder deze keuring? Stafchefs? CEO’s? Wanneer is een tweet zo nieuwswaardig dat hij wordt geplaatst, ondanks het feit dat de auteur in overtreding is? En ‘annoteren’: wat bedoelt Gadde daar eigenlijk mee? Melden welke regel wordt overtreden? Een soort Kijkwijzer?

‘Annoteren’: wat bedoelt Twitter daar eigenlijk mee? Melden welke regel wordt overtreden?  Een soort Kijkwijzer?

Met het initiatief lijkt het bedrijf in de eerste plaats te mikken op Trump. De Amerikaanse president grossiert in tweets die niet conform de regels zijn. Zo retweette hij eind 2017 drie video’s van de voorman van de extreem-rechtse Britse partij Britain First. Filmpjes die volgens veel mensen duidelijk waren bedoeld om vooral christelijk publiek op te hitsen tegen moslims. Maar volgens Twitter was er ‘legitiem publiek belang’ in de beschikbaarheid van de tweets. En een van zijn voormalige medewerkers, een zwarte vrouw, maakte hij uit  voor hond, nadat zij Trump in haar memoires een racist had genoemd. Ook dat bericht mocht – hoewel beledigend en dus in strijd met de regels – blijven staan.

De-islamiseren

Anders voorbeelden van andere hooggeplaatsten wier ‘overschrijdende tweets’ vanwege de nieuwwaarde niet werden geschrapt zijn dun gezaaid; die van Tesla-oprichter Elon Musk, waarin hij een van de duikers die deelnam aan de reddingsoperatie van twaalf jongetjes in een grot in Thailand uitmaakt voor pedofiel, lijkt een van de weinige. Een tweet van Geert Wilders in 2017 vlak na de terreuraanslag in Manchester waarin hij opriep ‘onze landen’ te de-islamiseren blokkeerde Twitter weer wel, maar dan alleen in Duitsland.

Dat het medium ‘hooggeplaatsten’ relatief weinig censureert valt toe te juichen. Met regels begeeft het bedrijf zich op glad ijs. Het interpreteren van die regels blijft subjectief – lees: discutabel. Om op de ‘oorlogsverklaring’ van Trump aan Noord-Korea terug te komen: hoewel bepaald nog niet succesvol zijn er inmiddels wel gesprekken over denuclearisatie tussen de twee kemphanen op gang gekomen. Heel goed mogelijk dat de ‘oorlogszuchtige’ tweet hieraan heeft bijgedragen.

Twitteraars zijn niet dom; ze kunnen zich uitstekend zelf een mening vormen over tweets, die van (politieke en andere) bobo’s incluis

Bovendien: twitteraars zijn niet dom; ze kunnen zich uitstekend zelf een mening vormen over tweets, die van (politieke en andere) bobo’s incluis. De vrijheid van meningsuiting – in Nederland vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet, in de VS de First Amendment – is een groot goed. In artikel 7 staat onder meer dat beledigen, bedreigen en discrimineren strafbaar zijn. Ook in tweets. Die van Grote en Kleine Raketmannen markeren is leuk voor de bühne, maar in strijd met dat waar het Twitter volgens zijn eigen mission statement allemaal om is begonnen: to give everyone the power to create and share ideas and information instantly, without barriers.