Spring naar de content

Marco Kroon heeft een héél groot probleem

Oorlogsheld majoor Marco Kroon is geschorst door zijn werkgever, het ministerie van Defensie. Hij wordt ervan verdacht een kopstoot te hebben uitgedeeld aan een politieagent nadat hij werd betrapt tijdens wildplassen. Hij wordt nu strafrechtelijk vervolgd voor zijn vermeende wangedrag. Toch pleit Ton F. van Dijk ervoor de drager van de Militaire Willems-Orde zijn onderscheiding niet af te nemen, zoals sommigen nu willen. Kroon blijft een held, maar dan één met een vlekje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Een recept voor ellende. Een oorlogsheld die door de politie wordt aangesproken op wildplassen onder invloed van alcohol. Het liep dan ook – zo luidt de verdenking – niet goed af. Kroon zou één van de agenten een kopstoot hebben gegeven. Ook zou hij een of meerdere dienders zijn mannelijk lid (dat kennelijk uit zijn broek hing) hebben getoond.

Je ziet het zo voor je: De kale schedel van de drager van de Militaire Willems-Orde, die een agressieve beweging maakt richting het hoofd van een agent. Drank maakt meer kapot dan je lief is.

Je ziet het zo voor je: De kale schedel van de drager van de Militaire Willems-Orde, die een agressieve beweging maakt richting het hoofd van een agent. Drank maakt meer kapot dan je lief is.

En dus heeft Marco Kroon een héél groot probleem. Hij wordt nu vervolgd voor geweld tegen een politieagent en moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Overigens ontkende Kroon, direct nadat het voorval in de publiciteit kwam, via zijn advocaat, meester Geert-Jan Knoops, de kopstoot.

Toch hoef je geen topadvocaat te zijn om te weten dat majoor Kroon er slecht voor staat. Normaal gesproken wordt het onder ambtseed opgemaakte proces-verbaal van een politieagent door de rechter als wettig bewijs gezien. En als daar dus in staat dat er een kopstoot is uitgedeeld, zal het oordeel van de rechter niet mals zijn. Oorlogsheld of niet.

Het is te hopen voor Marco Kroon, dat er beelden zijn van een bewakingscamera waarop duidelijk te zien is dat hij zich niet agressief gedroeg, maar dat is dan ook zo’n beetje het enige dat hem kan redden. Het is zijn woord tegen dat van de politieagenten en dat kan een burger niet winnen. Willems-Orde of niet.

Het ministerie van Defensie zit logischerwijs behoorlijk met de zaak in de maag. Want Marco Kroon is binnenkort wellicht een veroordeelde crimineel, die zich met geweld verzette tegen een aanhouding. Maar zoals gezegd: hij is ook een oorlogsheld. En die twee werkelijkheden lijken op het eerste gezicht niet makkelijk met elkaar te verenigen.

Toch pleit ik ervoor die twee niet los van elkaar te zien. Marco Kroon heeft met gevaar voor eigen leven de belangen van ons land gediend in Afghanistan. Meer dan andere militairen heeft hij daarbij grote moed betoond. Daarom kreeg hij de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

Dit feit valt niet weg te poetsen en is onherroepelijk. Kroon is en blijft een oorlogsheld. Als hij wordt veroordeeld is de majoor een held met een vlekje. Niets meer maar ook niets minder. Een mild oordeel van minister Ank Bijleveld lijkt vooralsnog gepast. Ook bij een veroordeling. Juist nu kan Defensie laten zien dat de helden die wij kennen uit Hollywoodfilms niet bestaan en dat echte helden vaak ook genuanceerde en complexe persoonlijkheden zijn.

Juist nu kan Defensie laten zien dat de helden die wij kennen uit Hollywoodfilms niet bestaan en dat echte helden vaak ook  genuanceerde en complexe persoonlijkheden zijn.

Straf Kroon voor zijn kopstoot als dit bewezen wordt geacht door de rechter. Maar houdt hem in ere als oorlogsheld en laat hem niet vallen om de eenvoudige reden dat hij ook een mens blijkt te zijn. Wellicht getekend door de vele trauma’s die onlosmakelijk met zijn rol als oorlogsheld gemoeid zijn.

Onderwerpen