Spring naar de content
bron: ANP

Kletskoninginnen: wie gaat Sonja Barend achterna?

Moest je enkele jaren geleden nog met een lampje zoeken naar vrouwelijke presentatoren van talkshows, nu zwaaien ze er de scepter. Een alfabetisch overzicht van de jonkies en een enkele oldie die de weg voor hen plaveide.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz
Talkshow-vrouwen-Janine-Abbring

Janine Abbring
Maakte furore als talkshowhost in het programma Zomergasten. Ze is het voormalige liefje van Arjen Lubach en eindredactrice van het programma Zondag met Lubach. Ze wekte alom bewondering voor haar openhartige gesprek met Eberhard van der Laan en won daarvoor de Sonja Barendprijs voor het beste interview van 2017. Of ze in 2020 weer Zomergasten gaat doen is nog een vraag. Haar management weet van niets en bij de VPRO is men er nog niet uit. Een goede interviewster, maar iets te flets qua uitstraling om in de voetsporen van Jinek te treden.

Talkshow-vrouwen-sonja-barend

Sonja Barend
Als oldtimer onder de vrouwelijke presentatoren staat ze al jaren in de garage. Toch mag ze in dit overzicht niet ontbreken, want ze geldt nog altijd als de onbetwiste moeder aller vrouwelijke talkshowhosts. Generaties groeiden op met haar slotquote: “Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op.” Bij de VARA presenteerde zij goed bekeken praatprogramma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op maandag en Sonja op dinsdag. Ze was de eerste vrouwelijke presentator die met haar talkshows het mannenbolwerk in Hilversum flink opschudde en daarmee plaveide ze het pad voor zo ongeveer elke vrouwelijke talkshowhost die na haar kwam. Zij is, met lof, de moeder van alle kletsmadammen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap