Spring naar de content

Knetterende letteren: 2019 was een boos boekenjaar

De auteur als persoon wordt steeds belangrijker gevonden dan zijn of haar literaire werk. Dat leidde, ook in 2019, tot veel verwarring en controverse. Moet een literaire prijs wel naar weer een witte man gaan? En Turks fruit, kan dat nog wel in deze tijden van #MeToo? Een jaaroverzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Voor de literatuur was 2019 een ruzieachtig jaar. De toekenning van de Nobelprijzen voor Literatuur van 2018 en 2019 aan respectievelijk de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk en de Oostenrijker Peter Handke was wat dit betreft typerend. Een golf van verontwaardiging sloeg door de literaire gelederen. Vooral Handke kreeg een shitstorm van epische proporties over zich heen. De toneel- en romanschrijver was immers wit, man, hetero én Oostenrijker op de koop toe. Een noodlottige combinatie. En dan koesterde hij ook nog eens rare politieke ideeën.

Maar ook Tokarczuk kreeg de wind van voren. Zij was immers net zo wit en Europees als Handke, terwijl de Nobeljury vooraf had aangekondigd de eurocentrische bril te zullen afzetten. Na dagenlange protesten (PEN America sprak ‘diepe spijt’ uit over de bekroning van Handke) zag het Nobelcomité zich genoodzaakt zijn keuze in een haastig opgesteld communiqué te verdedigen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap