Spring naar de content
bron: ANP

Met Hoekstra aan het roer is Omtzigt eindelijk een volwaardige running mate

Nadat Pieter Omtzigt afgelopen november door HP/De Tijd al werd uitgeroepen tot Volksvertegenwoordiger van het Jaar, bewijst hij zijn eigen CDA nu ook een belangrijke dienst door zich zonder tegenstribbelen achter Wopke Hoekstra te scharen. De partij beschikt daarmee niet alleen over een geweldig Kamerlid, maar eveneens over iemand die daadwerkelijk in het partijbelang handelt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

Vanaf het begin was het duidelijk: de relatie tussen de huidige Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en zijn CDA-running mate Pieter Omtzigt is nooit echt een warm huwelijk geweest. Het no-nonsense karakter van de een bleek geen match met de vrolijke schoenen van de ander. De primaire reden voor Omtzigt om in juni met de lijsttrekkersverkiezing mee te doen was dan ook niet gestoeld op eigen faam. Aanvankelijk was hij voornemens zijn steun aan Wopke Hoekstra te betuigen, maar toen duidelijk werd dat deze afzag van een gooi naar het lijsttrekkerschap, voelde Omtzigt zich genoodzaakt om zelf het gematigdere geluid in de partij te vertegenwoordigen.

De partijtop vond Omtzigt echter altijd al een beetje een lastpak en het merendeel sprak daarom destijds openlijk hun steun voor De Jonge uit – iets wat Hoekstra overigens niet deed. Dat de laatstgenoemde en Omtzigt goed door een deur kunnen, bleek daar direct uit, alsmede vanwege het feit dat Omtzigt toen al speculeerde over Hoekstra als eventuele premierskandidaat, mocht hijzelf lijsttrekker worden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het no-nonsense karakter van de een bleek geen match met de vrolijke schoenen van de ander

Zover kwam het uiteindelijk niet, maar met een verschil van slechts een paar honderd stemmen kon de partijtop niet meer om Omtzigt heen. Zodoende veroverde het alomgewaardeerde Kamerlid de tweede plek op de kandidatenlijst van het CDA. Vanuit democratisch oogpunt leek het op het eerste gezicht daarom logischer dat Omtzigt nu zou doorschuiven naar de positie van lijsttrekker. Minstens de helft van de partij stond immers achter hem en Hoekstra had in het voorjaar aangegeven zichzelf toch meer als een bestuurder dan een politicus te zien.

De partijtop bleek helaas nog steeds niet overtuigd en Omtzigt toonde zich gisteravond een volwassen politicus door zijn vertrouwen in Hoekstra uit te spreken. Al kwam hij in zijn reactie aan Nieuwsuur enigszins over als een boer met kiespijn, Omtzigt zal uiteindelijk niet ontevreden zijn met het feit dat zijn oorspronkelijke favoriet nu de christendemocratische kar gaat trekken. Niet alleen staat de nummer twee nu ideologisch zij-aan-zij met de lijsttrekker, samen vormen ze ook nog eens een geduchtere uitdager van de VVD. Het voorlopige verkiezingsprogramma van de liberalen breekt deels met hun rechts-conservatieve traditie, waardoor aan deze flank wellicht wat electorale ruimte voor het CDA ontstaat.

De VVD is gebaat bij een sterk CDA om ook de volgende kabinetsperiode niet alleen over links te hoeven regeren

Met Hoekstra aan het roer zal onze minister-president dus vermoedelijk iets minder rustig slapen, maar door de intensieve samenwerking met De Jonge kan het niet anders dan dat hij dit reeds zag aankomen. Met ruim tien jaar premierschap op zak zal Rutte – blakend van het zelfvertrouwen – toch voornamelijk van zijn eigen kracht uitgaan. Bovendien is de VVD gebaat bij een sterk CDA om ook de volgende kabinetsperiode niet alleen over links te hoeven regeren. In die zin zal de partij de benoeming van Hoekstra vermoedelijk met gemengde gevoelens hebben aanschouwd.

Hoe de wisseling van de wacht bij het CDA zo kort voor de verkiezingen gaat uitpakken, zal de toekomst ons moeten leren. Partijgerommel van deze orde is doorgaans geen voorbode van verkiezingssucces, maar over drie maanden kunnen de kaarten weer helemaal anders geschud zijn – dat heeft de Nederlandse politiek in het verleden al meermaals bewezen. Onderaan de streep moeten we concluderen dat het CDA met het vermeende koningskoppel Hoekstra en Omtzigt wellicht beter af is. En laten we voor minister Hugo de Jonge vooral duimen dat hij de (hopelijk) laatste fase van de coronacrisis zonder al te veel kleerscheuren doorkomt.