Spring naar de content

‘De jongere generatie heeft een veel positievere kijk op de EU’

Anderhalf jaar geleden begonnen Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn een podcast over Brexit. Na een aantal succesvolle maanden waagden zij de gok om inhoudelijk te verbreden, hetgeen resulteerde in Europa Draait Door. Sindsdien slagen de heren er wekelijks in om een interessante en goed beluisterde podcast te maken over de ogenschijnlijk doodsaaie Europese politiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Pieter Jansen

Hoe kennen jullie elkaar?

Tim: “Ik ben oud-student van Arend Jan aan de Universiteit van Utrecht. Hij geeft les op een manier die je niet snel vergeet. Zodoende leerde ik hem kennen. Hij heeft mij destijds als begeleider gestimuleerd om de journalistiek in te gaan en daarna hebben we contact gehouden via Twitter.”

Wanneer kwamen jullie op het idee om samen een podcast te gaan maken?

Arend Jan: “Halverwege 2019 had ik het plan opgevat voor een podcast over Brexit. Ik heb Tim toen gelijk gemaild en dit leek hem ook wel wat. Als NOS-correspondent heb ik Tim hoog zitten. Ik ben intussen een oude man, dus in mijn ogen zijn correspondenten nog steeds een soort godheden, al worden ze natuurlijk niet meer zo goed betaald als vroeger. Zelf ben ik wat meer een denker en Tim staat juist met zijn poten in de modder. Bovendien weet hij als correspondent ontzettend veel, maar krijgt hij vaak maar weinig zendtijd. Het leek mij daarom een hele waardevolle samenwerking.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Tim: “En dat blijkt het ook te zijn. We begrijpen elkaar goed, maar zijn verschillend genoeg om elkaar te kunnen aanvullen. Het is voor mij inderdaad heel anders. Normaal ben ik voornamelijk een zender voor het journaal of de radio. Dan weet je dat er veel mensen kijken en luisteren, maar daar hoor je los van een enkele scheldpartij op Twitter weinig van terug. Op de podcast komen veel meer persoonlijke reacties, waardoor de band met het publiek een stuk beter voelbaar is.”

Het bleef echter niet bij Brexit. Tegenwoordig behandelen jullie het gehele continent.

Arend Jan: “We waren het er al snel over eens dat Brexit een te mager onderwerp was voor de lange termijn, dus zijn we heel Europa gaan doen. Dat vonden onze geldschieters best eng. Zij dachten dat we luisteraars zouden kwijtraken. Wij waren er zelf van overtuigd dat we zo een evenwichtigere podcast zouden krijgen en gelukkig heeft het goed uitgepakt.”

Wat is de rode draad die door Europa Draait Door heenloopt?

Tim: “Natuurlijk zal het vanwege mijn achtergrond overwegend nog steeds iets meer over Groot-Brittannië gaan, maar de rode draad is denk ik dat we actuele Europese thema’s op een begrijpelijke en luchtige manier proberen te bespreken. Zodat je na drie kwartier én het gevoel hebt dat je naar iets gezelligs hebt zitten luisteren én je er daarnaast nog wat van opsteekt ook.”

Partijen als het CDA en de VVD zouden af en toe best een wat positievere boodschap mogen uitdragen als het over de EU gaat

Arend Jan Boekestijn, historicus en voormalig VVD-Kamerlid

Arend Jan: “Tim weet mij er altijd goed op te wijzen dat het vooral helder en begrijpelijk moet blijven. Daarin is hij onverbiddelijk en hij heeft overigens volkomen gelijk. Het moet didactisch gebeuren, anders kunnen mensen het niet meer volgen. En naast de technische kanten van het verhaal moet er ook altijd ruimte zijn voor een beetje lol.”

Tim: “Daarom beginnen we elke aflevering met een korte sketch. We nemen onszelf gelukkig niet zo serieus en weten dat het af en toe tenenkrommend is om naar te luisteren, maar op die manier geven we wel meteen een vrolijke boodschap af.”

Vinden jullie dat de media over het algemeen genoeg aandacht besteden aan Europese politiek?

Tim: “Als ik bijvoorbeeld naar mijn eigen werkgevers Trouw en NOS kijk, denk ik dat er inmiddels best veel aandacht voor de EU is. Het blijven alleen wel onderwerpen die voor de doorsnee Nederlander ver van het bed voelen. Hier valt nog steeds een wereld te winnen en daar proberen wij met onze podcast op een laagdrempelige manier aan bij te dragen.”

Arend Jan: “Ik loop zelf al een tijdje mee in dit vak en in de mediawereld roept iedereen al twintig jaar: Europa, daar valt helemaal niets over te maken. Dat is zó saai. Zelf heb ik hier nooit in geloofd. Brussel heeft ontzettend veel macht en die macht moet gevolgd worden. Daarnaast heeft de jongere generatie een veel positievere kijk op de EU. Het tij is dus aan het keren.”

Welke rol spelen onze nationale politici in de negatieve beeldvorming die soms ontstaat rondom Brussel?

Arend Jan: “Als kiezers steeds maar weer te horen krijgen dat Brussel alleen maar geld kost, is het niet verbazingwekkend dat het Nederlandse volk zo kritisch is ten aanzien van de EU. Het ontbreekt in de nationale politiek momenteel een beetje aan een positief geluid. Natuurlijk kun je best kritiek hebben op bepaalde zaken, maar onderaan de streep moeten wij als Nederland wel erkennen dat we Europa gewoonweg nodig hebben. Partijen als het CDA en de VVD zouden af en toe best een wat positievere boodschap mogen uitdragen als het over de EU gaat.”

Nederland zal zich moeten herpositioneren in de EU, want het is zijn grote broer kwijtgeraakt

Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit over Brexit

Hoe fundamenteel is het uittreden van Groot-Brittannië nu eigenlijk voor de toekomst van de EU?

Arend Jan: “Als de Britten nog lid waren geweest, was zo’n coronafonds van 750 miljard er nooit gekomen. Daar zie je gelijk al het effect. De Frans-Duitse as wordt alleen maar sterker nu het Verenigd Koninkrijk is weggevallen als stoorzender. De kans op meer Europese integratie is daarmee groter geworden.”

Tim: “Eens, maar op een veel andere terreinen zal het VK worden gemist. Bijvoorbeeld als het gaat om verdere aanscherping van de interne markt. Daar waren de Britten altijd een groot voorstander van. Verder zal Nederland zich moeten herpositioneren in de EU, want het is zijn grote broer kwijtgeraakt. Mensen die meer Europese integratie als het enige antwoord zien, zullen blij zijn, maar onder de Nederlanders hecht een groot deel juist veel waarde aan nationale soevereiniteit.”

Hoeveel tijd zijn jullie gemiddeld kwijt aan een aflevering?

Tim: “Gasten regelen we vaak een aantal weken van tevoren. Op donderdagavond hebben we altijd een korte videocall om de aflevering door te nemen. Vrijdagochtend moet alles worden klaargezet en afhankelijk van het thema moet ik dan zelf meestal nog het een en ander doorlezen. ’s Middags nemen we op en vervolgens zet onze technicus de aflevering razendsnel in elkaar, waardoor deze normaal gesproken in de avond al online kan.”

Arend Jan: “Het komt bovenop onze drukke banen, wat af en toe best hectisch is, maar we vinden het allebei gewoon veel te leuk om te doen.”

Tim is als correspondent woonachtig in Londen. Zien jullie elkaar dan wel eens in het echt?

Tim: “Alles moet helaas online en dat is soms best lastig. We hebben wel eens in een studio opgenomen en dat gaat een stuk gemakkelijker. Als je elkaar in de ogen kijkt, wordt het toch allemaal net iets scherper en meer ad rem. De kunst is voor ons om een sfeer te creëren waarbij je de afstand niet hoort.”

Arend Jan: “Het is inderdaad een vervelende handicap. Gelukkig doen we het nu al een tijdje en we zorgen er wel altijd voor dat we elkaar via een videoverbinding kunnen zien. Inmiddels hebben we goed met deze beperking leren leven.”

Houden jullie er zelf nog wat aan over?

Tim: “We werken voor de NPO, dus we verdienen wel iets, maar stel je er vooral niet te veel bij voor. Het is waarschijnlijk niets vergeleken met een commerciële podcast, maar het is prettig om het onder de paraplu van de publieke omroep te kunnen doen. Maar nee, rijk worden we er helaas niet van.”

Als de Britten nog lid waren geweest, was zo’n coronafonds van 750 miljard er nooit gekomen

Historicus Arend Jan Boekestijn over Brexit

Op welke aflevering zijn jullie het meest trots?

Tim: “Onze laatste aflevering van 2020 werd live uitgezonden op Tweede Kerstdag bij Radio 1. Na alle drukte rondom de Brexit-deal en het nieuwe virus hier in Engeland was ik behoorlijk aan het einde van mijn Latijn. Toch is het ons gelukt om met relatief weinig voorbereiding een heel uur vol te krijgen. Daar was ik erg blij mee.”

Arend Jan: “Daarnaast hebben we eind 2019 een editie in een Utrechtse pub opgenomen. Geheel tegen onze verwachtingen in kwam daar toen tweehonderd man op af. Dat was ook heel gaaf om te doen.”

Zijn er nog andere Nederlandse podcasts die jullie zelf graag luisteren?

Arend Jan: “Vanwege mijn werk volg ik voornamelijk buitenlandse podcasts. Wel luister ik met veel plezier naar onze ‘concurrent’ Café Europa van Mathieu Segers en Annette van Soest.”

Tim: “Voor mij geldt in principe hetzelfde, maar ik blijf vanuit Londen wel altijd geïnteresseerd in de Haagse politiek. Op dat gebied zijn zowel NRC Haagse Zaken als De Stemming van mijn collega’s Xander van der Wulp en Joost Vullings aanraders. Van die laatste twee hebben wij het kunstje ook een beetje afgekeken. Zij slagen er heel goed in om op een lichtvoetige manier veel inhoudelijke thema’s te behandelen.”

Tot slot, Arend Jan maakt ook een andere podcast met hoogleraar Rob de Wijk. Zit je liever met die oude brompot in de studio, of geef je de voorkeur aan een videoverbinding met de altijd opgewekte Tim?

Arend Jan: “Dat is een hele goed vraag, haha. Ik vind beide podcasts erg leuk om te maken, al verschillen de heren nogal in temperament. Rob gaat er soms wat meer met gestrekt been in, terwijl Tim en ik een stuk vriendelijker naar onze gasten toe zijn.”

HP/De Tijd heeft sinds kort ook een podcast: Bob Soeverijn – dagboek van een oude witte man. Luister ‘m bijvoorbeeld via SoundcloudSpotify of iTunes.