Spring naar de content

Nabeschouwing NPO Radio 1-debat: Rutte maakte een timide indruk

In samenwerking met ProDemos en Stemwijzer brengt HP/De Tijd deze verkiezingsmaand De Nabeschouwing. Kemal Rijken, Tom van der Meer, Huub Bellemakers, Kim van Keken en Ton F. Van Dijk duiden het eerste lijsttrekkersdebat: het NPO Radio 1-debat. “Voorlopig geen grote gamechangers; dit debat heeft nog niet geleid tot grote kiezersbewegingen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Kolen

Het NPO Radio 1-debat is traditiegetrouw de start van de campagne. In een sneltreinvaart kwamen alle lijsttrekkers van de huidige Tweede Kamer-partijen aan het woord. Het werd een avond waarop de strategie, de belangrijkste verkiezingsthema’s en de visie (ja, zelfs van Rutte) duidelijk werden. Huub Bellemakers, campagne-maker: “Dit keer geen geinige tussenstukjes, geen vakantiefoto’s, het was inhoudelijker dan debatten afgelopen jaren.” Ton F. Van Dijk, journalist van HP/De Tijd: “Voorlopig geen grote gamechangers; dit debat heeft nog niet geleid tot grote kiezersbewegingen”.

Kleine tegenstellingen en symboolpolitiek

De eerste krachtmeting tussen de politieke opponenten heeft aangetoond dat de verkiezingen ditmaal plaatsvinden in een gefragmenteerd landschap. Desondanks lijken op het eerste gezicht de partijen opvallend eensgezind. Een rechtse premier die pleit voor een sterkere overheid, linkse partijen die strijden in de marge. Bovendien zijn er meer vrouwelijke kandidaten dan ooit tevoren, die de ferme retoriek van mannelijke kemphanen beteugelen. Tom van der Meer, politicoloog aan de UvA: “Ploumen (PvdA) duidde het sterk: twee schreeuwende mannen hebben nog nooit een probleem opgelost.” Het format waarin drie partijen tegenover elkaar stonden zorgde voor verfrissing, al kregen niet alle lijsttrekkers uitgebreid de kans hun punten toe te lichten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Symboolpolitiek bleek nog allerminst uit het politieke debat verdwenen is. Zomaar enkele voorbeelden: de Prins Bernhard-belasting van Ploumen (PvdA), kosteloze zorg als ‘een rondje gratis bier’ van Den Haan (50Plus) en de Kaagbaan op Schiphol van Wilders (PVV). Aan het eind zagen we de drie alfamannen aan het werk: Wilders (PVV), Hoekstra (CDA) en Rutte (VVD). Laatstgenoemde, de demissionair premier, maakte een timide indruk, wachtend op wat nog komen gaat. Huub Bellemakers, panellid: “Knap hoe de VVD kernenergie weer op de agenda heeft gekregen.” Tom van der Meer, politicoloog van dienst: “Het klimaatdebat is economisch geworden. In plaats van praten over solidariteit, ging het over wie de transitie gaat betalen.”

Bekijk de nabeschouwing hier terug: