Spring naar de content
bron: anp

Van Zompig tot Ambtenaar

Hoe lang gaat de formatie duren? Daar valt geen zinnig woord te zeggen. Noch over wie er straks in en om het Torentje mogen aanzitten. Maar via het alfabet, en ditmaal de omgekeerde variant, kunnen we de stand van het land aardig peilen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Z van zompig. Niks ideologisch driestromenland, maar een zompige delta. Dat is de aanblik die het nieuwe parlement ons thans verschaft. Versplinterd landschap, zeggen de politicologen, die het ook allemaal niet meer weten. Met zoveel nieuwe partijtjes en onervaren nieuwelingen houd je je hart vast voor het niveau van de inbreng straks bij minstens twee parlementaire enquêtes (en waarschijnlijk een derde, over hoe het kabinet de corona heeft aangepakt) en bij de behandeling van de grotere onderwerpen: woningnood, klimaat, wat doen we met de staatsschuld, wel of niet bezuinigen? Te vrezen valt dat van een ‘tegenmacht’, waarvoor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt steeds heeft gepleit, voorlopig geen sprake zal zijn.

Y van yogajes. Ineens ziet zo’n woord het levenslicht ergens op de sociale media, verwekt door een onbekende. Mogelijk komt het in de Dikke Van Dale. Maar hoe lang zal het meegaan? In het huidige woordenboek staat bij de y ook de naam van yup, afkorting van de young urban professional. Over die mensensoort hoor je nog weinig, terwijl ze alomtegenwoordig is. Of is het yogajes de yuppie van onze tijd?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap