Spring naar de content
bron: martin van os/anp

De leuke dingetjes van Heilige Hedy

Opeens is er een nieuwe heilige beëdigd: Hedy d'Ancona. Wie kritisch op haar durft te zijn, wordt meteen weggezet als 'zure oude man', merkte Jan Kuitenbrouwer. "Ik vroeg wat Hedy d’Ancona in haar lange leven gedaan heeft voor gewone, laagopgeleide mensen, de mensen waarvoor de PvdA ooit werd opgericht en die de partij de afgelopen dertig jaar massaal de rug toekeerden. Er kwam geen antwoord."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Voor een geseculariseerd land heeft Nederland best nog veel heiligen. Seculier of niet, je moet een paar heiligen hebben, zo werkt het nu eenmaal. Een paar taboes, een paar momenten op de kalender en een paar heiligen. 3 februari, dag van de Heilige Blasius, beschermer tegen keelaandoeningen. 

We hebben Johan Cruijff natuurlijk, onze grootste heilige van na de Tweede Wereldoorlog, maar ik kan meer vrouwelijke voorbeelden noemen dan mannelijke. Mies Bouwman, Annie M.G. Schmidt, Sonja Barend, heilig of op z’n minst zalig verklaard. Je mag er je bedenkingen bij hebben, maar dan zwijg je. Eerbiedig zwijgen hoeft niet, maar liever ook niet al te oneerbiedig. Een neutraal, zwijgend wachten op het volgende gespreksonderwerp, dat is de gedragscode. Ja, of je doet je mond open, maar dan moet je op het ergste voorbereid zijn. Ik deed dat vroeger wel eens met Youp van  ’t Hek, toen die nog heilig was. Ja, je kunt ook ex-heilig zijn. Heiligheid kan worden ingetrokken, als je iets Heel Ergs doet, of als je gewoon te lang doorgaat met wat je deed en in je onkwestbaarheidswaan je krediet opsoupeert, zoals Youp. Kijk maar naar die anderen: op tijd gestopt - heel belangrijk.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap