Spring naar de content
bron: jerry lampen/anp

Hef toch op, die Haagse redacties

"Mijn vertrouwen in de politiek is de laatste tijd alleen maar toegenomen", schrijft Jan Kuitenbrouwer, "maar de gemiddelde Nederlander heeft blijkbaar liever actie mét brokken, dan stilstand zonder." De media kunnen helpen het vertrouwen in de politiek te herstellen, vindt hij. "Weg bij die dichte deur. Hup, het land in, praten met echte mensen over echte problemen."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Dus het vertrouwen in de politiek bevindt zich op een all time low. Dat is best vreemd eigenlijk. Zo’n pandemie van een dodelijke ziekte kun je zien als een stresstest van het politieke en bestuurlijke systeem, en Nederland is best aardig door die test heen gekomen. Zeker, de meningen zijn verdeeld, maar de discussie speelt zich hoofdzakelijk af tussen rapportcijfer 6 en 8, schat ik. Er worden ook wel enen en tienen uitgedeeld, maar dat is de altijd luidruchtige lunatic fringe.

Als je waarde hecht aan dit soort opinieonderzoek, kun je dat sterk gedaalde vertrouwen opvatten als een politiek feit. Dan is er nu, naast de diverse urgente problemen waar niets aan gedaan wordt, een goed reden bijgekomen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Opdat er misschien een regering komt die die problemen wel adresseert én het vertrouwen herstelt. Als je, zoals de politicoloog Tom van der Meer hier helder uitlegt, in aanmerking neemt dat het vertrouwen in de politiek anderhalf jaar geleden sterk steeg onder invloed van corona - het rally around the flag effect - en dat het in het recente verleden ook wel eens veel lager was, onder Balkenende bijvoorbeeld, valt het ook wel mee met die 'keldering'.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap