Spring naar de content
bron: anp

Hoe gevaarlijk zijn sociale media?

Dissidente meningen krijgen in Vietnam op verzoek van de regering geen kans op Facebook. Een Facebook-testaccount dat in India wordt opgezet, stroomt automatisch vol met anti-moslimpropaganda. Ook in Nederland zaaien sociale media verdeeldheid, want daar profiteren deze bedrijven van. Tijd om in te grijpen. ‘Als de grote online platforms minder dominant zijn, kunnen we zelf minder giftige alternatieven kiezen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marieke Sjerps

Het is niet gering wat The Wall Street Journal afgelopen herfst over Facebook naar buiten bracht. Wekenlang berichtte de krant met allerlei voorbeelden hoe het bedrijf wereldwijd de veiligheid in de waagschaal stelt. Bronnen zijn uit de eerste hand: voormalig Facebook-medewerkster Frances Haugen (37) heeft tienduizenden interne documenten aan The Journal doorgespeeld. (In dit artikel wordt de bekende naam Facebook gebruikt, in plaats van Meta, de nieuwe naam van het overkoepelende bedrijf.)

Al snel publiceren ook andere media uit de stukken, die ze aanvullen met getuigenissen van voormalige en huidige Facebook-medewerkers. De Facebook Papers bevestigen wat velen allang vermoeden, dat het bedrijf winst boven mensen stelt. Zijn onstilbare honger naar winst veroorzaakt veel ellende voor talloze mensen persoonlijk en voor bevolkingsgroepen over de hele wereld. Het is vooral schrijnend dat dit binnen het bedrijf al jaren bekend is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap