Spring naar de content
bron: clemens rikken/hh

Pas verschenen: Wagendorp, Weijers en Van Mersbergen

Thomas van den Bergh bespreekt Phoenix van Bert Wagendorp, Zelf doen van Niña Weijers en Mijn pa is nooit alleen van Jan van Mersbergen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Eigen waarheden

Na een spannende fietsroman en een psychologische roman over een journalist-in-crisis verrast Volkskrant-columnist Bert Wagendorp nu met een historische roman. In Phoenix beschrijft hij hoe Abel Sikkink, die in 1847 met zijn ouders vanuit Winterswijk naar Amerika emigreert, zijn familie verliest bij een scheepsramp op het meer van Michigan.

Deze noodlottige gebeurtenis blijft hem achtervolgen, en op zoek naar de ware oorzaak achter de ramp ontwikkelt hij zich tot onderzoeksjournalist avant la lettre. Opnieuw een journalist als hoofdpersoon dus, maar nu een die honderdvijftig jaar terug in Amerika opgroeit, terwijl om hem heen de wereld in razend tempo verandert. Wagendorp is er wonderwel in geslaagd die dynamische tijd tot leven te wekken. Zijn boodschap is nog steeds dezelfde: ‘de waarheid’ bestaat niet. Ieder mens maakt zijn eigen waarheden, op basis van halve herinneringen, vage veronderstellingen en bewuste leugens.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap