Spring naar de content
bron: anp

Geert Wilders: ‘Ik probeer al jaren te stoppen met roken’

Bent u monogaam? Lijkt u op uw moeder? Wanneer was u het gelukkigst? Het is een greep uit de intieme en onthullende vragen – gebaseerd op de questionnaire van Marcel Proust – die ruim achthonderd Nederlanders sinds 1997 hebben beantwoord in de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In het boek Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders zijn de negentig beste, verrassendste, inspirerendste zelfportretten geselecteerd en in chronologische volgorde gezet. Op onze website lichten we enkele bijzondere edities uit, waaronder deze met Geert Wilders van 7 juli 2003, opgetekend door Renate van der Zee.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Ik ben een blij politicus en een blij mens; ik voel het iedere dag weer als een voorrecht op het Binnenhof te mogen rondlopen.

Wie zijn uw helden?
Aung San Suu Kyi en Margaret Thatcher, vrouwen met lef.

Lijkt u op uw moeder?
Ja, zij is net als ik een gevoelsmens.

Wat zijn uw dagdromen?
Turkooizen zeeën, blauwe hemelen, groene palmbomen; het staat voor rust.

Wat is uw grootste angst?
Waar ben ik nou bang voor? Ik zit me suf te piekeren, maar ik zou het echt niet weten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Bidt u weleens?
Nee, nooit gedaan. Ik geloof niet in God en heb ook nog nooit een mystieke ervaring gehad, want dat is toch uw volgende vraag?

Bent u aantrekkelijk?
In ieder geval ijdel. Op mijn twintigste heb ik een blonde coupe laten aanbrengen, twee decennia later heb ik die nog steeds. Hans Dijkstal dacht erover me in het kabinet op te nemen. ‘Maar dan moet je wel je haar veranderen,’ zei hij. Ook Zalm heeft dit gezegd. Maar ik heb geweigerd, ik verander mijn haar nergens voor.

Bent u monogaam?
Ja, maar als het niet zo zou zijn, zou ik het u niet vertellen.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?
Ik kan me niet herinneren dat ik de afgelopen dertig jaar heb gehuild. Het betekent niet dat ik tegen huilen ben. Ik denk dat het heerlijk is, maar zo werkt dat blijkbaar niet bij mij.

Lees het gehele interview in Zelfportret – Persoonlijke vragen aan negentig Bekende Nederlanders, samengesteld door Felix Huygen en Nick Muller.