Spring naar de content

Het belang van een goede ondervloer

Bij het uitzoeken van een nieuwe vloer, is de keuze voor een goede ondervloer essentieel. Een goede vloer zorgt namelijk niet alleen voor stabiliteit van je vloer, maar heeft ook een isolerende werking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Vooral wanneer je kiest voor een vloer zoals bijvoorbeeld een laminaatvloer, dan is de ondervloer van groot belang. Dit zorgt er namelijk voor dat niet alleen de stabiliteit van je vloer wordt gewaarborgd, maar zorgt er ook voor dat je vloer een stuk langer meegaat. Wanneer je opzoek gaat naar een geschikte ondervloer, dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Ondergrond

De kans dat de ruwe vloer van je huis niet helemaal glad is. Wat we vaak zien is dat er over de gehele vloer verschillende in hoogte zijn waar te nemen. Het is dus belangrijk, dat voordat je de daadwerkelijke vloer gaat leggen, je zorgt dat de ondergrond volledig vlak is. Dit noemen we ook wel egaliseren. Bij een laminaatvloer wordt er vaak gekozen voor een vilt, waar je bij een PVC vloer of epoxy giethars vloer kiest voor een egaline. Zorg er ook voor, dat wanneer je kiest voor een vilten ondervloer, deze ook direct een waterafstotende werking heeft. Vooral wanneer je huis een kruipruimte heeft, kan er door het optrekken vocht eenvoudig schimmel ontstaan.

Isolatie

Niet alleen is het belangrijk dat je ondervloer vlak is en een vochtwerende werking heeft. Ook de isolatie is van essentieel belang. Wanneer je ondervloer namelijk niet goed isoleert, dan zal je snel merken dat dit ten koste gaat van de warmte in huis. Ondanks dat een vloer vaak een gezellige en warme uitstraling heeft, is het wel zo fijn dat ook de daadwerkelijke warmte in je huis blijft. Kies je voor een PVC of resin art vloer, dan zal de ondervloer doorgaans bestaan uit egaline. Heb je een kruipruimte, dan kan het verstandig zijn deze te isoleren. Vaak trekt er vanuit de kruipruimte naast een hoop vocht ook een stuk kou in de vloer. Wanneer je dan frequent de verwarming aan hebt staan, dan kost het je een stuk meer om dezelfde temperatuur te bereiken.

Geluidsdemping

Naast de isolatie en ondergrond is ook de geluiddemping essentieel bij de keuze voor je ondervloer. Vooral wanneer je in een appartement loopt, dan dien je rekening te houden met de mensen boven je. Vaak zijn er zelfs bepaalde eisen die worden gesteld aan de ondervloer. Wanneer je op de begane grond woont, dat hoef je hier logischerwijs een stuk minder rekening mee te houden. Kies je voor een gietvloer, dan zal een dempende vloer niet noodzakelijk zijn. Deze vloer heeft namelijk vanuit zichzelf als een dempende werking. Wel is het belangrijk te zorgen voor een vlakke ondergrond. Naast de ondervloer, heeft ook de keuze voor je reguliere vloer flinke invloed op de demping van het geluid. Zo zal een PVC vloer van zichzelf een betere demping hebben dan een laminaatvloer. De keuze voor je ondervloer is dus mede afhankelijk van de keuze voor je uiteindelijke vloer.