Spring naar de content
bron: jeroen jumelet/anp

Leve het meningsverschil

Nieuwsconsumenten hebben meer keuze dan ooit, lijkt het. Maar daaronder schuilt eenvormigheid en weinig wezenlijk debat. Een nieuwe generatie mediawatchers levert kritiek op het huidige landschap en laat zien hoe het óók kan. ‘De journalistiek zou bij uitstek moeten investeren in het opsporen en benadrukken van ideologische verschillen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

“We leven niet mét de media, maar ín de media.” Deze uitspraak van hoogleraar mediastudies Mark Deuze uit 2013 verklaart misschien waarom talkshows tegenwoordig zoveel emoties oproepen. Een goed voorbeeld hiervan was de rel rond Vandaag Inside, nadat Johan Derksen live in de uitzending had verteld over een onverkwikkelijke seksuele escapade toen hij 24 jaar was. Na de mediastorm kondigde Johan Derksen zijn vertrek aan en verdween Vandaag Inside voorlopig van de buis. (Inmiddels is het programma teruggekeerd op televisie.) 

Menigeen sprak over het tijdelijke verdwijnen van Vandaag Inside als was er een stukje van hun ziel afgepakt, terwijl het andere kamp zich juist verheugde. Het verklaart ook waarom AD-columnist Angela de Jong in talkshows verschijnt alsof ze in haar eentje het geweten van Nederland is, terwijl ze feitelijk slechts tv-recensent is. En waarom we zo massaal aan haar lippen hangen als ze het heeft over BN’ers, programma’s en machtsspelletjes tussen zenders en media-tycoons. De grens tussen waar media ophouden en ons eigen gedachteleven begint lijkt vager dan ooit. Daarmee is Angela de Jong niet zomaar een scribent die haar mening geeft over wat we op tv te zien krijgen, maar een nogal grove loodgieter die in ons zieleleven zit te peuren, met alle juich- en haatreacties die daarbij horen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap