Spring naar de content
bron: jan kuitenbrouwer

VPRO Tegenlicht The Gender Games, deel 2: de Meet Up

Na de uiterst eenzijdige en misleidende Tegenlicht-aflevering over sport en gender, was er zoals gebruikelijk ook een Meet Up over dat onderwerp in Pakhuis De Zwijger. Jan Kuitenbrouwer ging erheen. Hij weet nu wat 'Meet Up' bekent. 'Geen discussieavond, meer een vorm van affirmatieve nazorg.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In het kader van de community building organiseert de VPRO na elke uitzending van Tegenlicht ‘Meet Ups’: bijeenkomsten waar over het onderwerp wordt nagepraat met de makers van de uitzending en een panel deskundigen. In Amsterdam vinden ze plaats in Pakhuis de Zwijger. Zoals ik hier vorige week uitlegde was de Tegenlicht-reportage over sport en gender, The Gender Games, uiterst eenzijdig en tendentieus, dus het leek mij de moeite waard om naar die meet up te gaan. Wellicht was het mogelijk om in gesprek te komen met de makers over hun keuzes en drijfveren? Daar zijn zulke avonden voor, dacht ik.

Eerst zou een gesprek in het Engels gevoerd worden met de maakster van het programma, de cineaste Nirit Peled, die geen Nederlands spreekt, en vervolgens, in het Nederlands, met een panel. Dat bestond uit Jaylilah Jada van Gorkum, atleet en transvrouw, Agnes Elling, onderzoekster bij het Mulier Instituut voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek, en Marleen Hendrickx, die stond aangekondigd als ‘theatermaakster en intersekse activiste’. Of zij dit werkelijk was, is de vraag, want zij zei vrijwel niets. Zij wekte de indruk niet goed te begrijpen waarom zij was uitgenodigd, maar leek het wel leuk te vinden om tegenover een zaal vol mensen, zittend op een barkruk, de avond door te brengen. De gespreksleidster was Mandy Woelkens. Zij is hoofdredacteur van LINDA.meiden, maar vooral ook een veelgeziene mediapersoonlijkheid, want zij is zwart, ‘queer’ en haar joyfriend is de actrice, drag king, ‘activist’ en ‘trans non-binair’ Thorn voorheen Roos De Vries, ook bekend als Thorn Vineyard.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap