Het einde van de miljonair?
2, 10 of 50 miljoen euro vermogen? Vanaf welk bedrag is het redelijk dat de Belastingdienst alles inpikt? Tot voor kort leek dit soort vragen afkomstig uit de voorbije wereld van het communisme. Toch is er discussie over een bestaansmaximum. ‘Wat voegt een extra euro toe voor iemand die al 10 miljoen heeft?’
Niet zo lang geleden staarde ik na een aantal wijntjes samen met een leeftijdgenoot, een generatie X’er die in het machtscentrum van het Rotterdamse gemeentehuis werkt, vanuit een bar naar de winkelende massa’s. Zoals licht benevelde mensen soms doen, reikten we wellicht tot boven onze macht: we ondernamen een poging de balans op te maken van hoe de wereld was veranderd sinds wij begin jaren tachtig eindexamen hadden gedaan. En na een reeks zorgeloze eindexamenfeesten, geruggesteund door een gezellige staatstoelage genaamd ‘studiebeurs’, relatief zorgeloos ons levenspad waren ingeslagen.
De energie om tot een bondige eindconclusie te komen dreigde met elke slok wijn verder uit ons weg te lekken. Op het punt staand mee te delen dat ik nog even een toiletbezoek zou plegen alvorens af te taaien, nam het gesprek ineens een andere wending, naar de toekomst. Dat wil zeggen, in wat voor omgeving zouden we als eind-vijftigers naar het bejaardendom sukkelen? In welke omstandigheden zouden we straks afscheid nemen van het leven? Op dat moment sprak de leeftijdgenoot een wat mij betreft even gedenkwaardige als waarheidsgetrouwe zinsnede uit: “De wereld zal almaar beter worden, Hans, beter en beter, maar niet léuker...”
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap