Spring naar de content
bron: anp

Principieel tegendraads

Er is een nieuwe biografie verschenen van Karel van het Reve: De zelfdenker, van de hand van historicus Willem Melching. Hierin staan zijn denkbeelden centraal, waardoor zijn privéleven onderbelicht blijft. Wel blijken Van het Reves scherpe analyses nog altijd actueel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

In 2004 publiceerde Ger Verrips zijn biografie van Karel van het Reve, onder de titel Denkbeelden uit een dubbelleven. Verrips concentreerde zich hierin op de verhouding van Van het Reve tot het communisme, een ideologie waarvan hij voor en tijdens de oorlog een fanatiek aanhanger was, maar die hij na de oorlog al snel zou afzweren. Van het Reves uitbotting als essayist en polemist kwam er bij Verrips bekaaid vanaf. Dat was een merkwaardige keuze ten aanzien van een auteur die juist dankzij zijn columns en essays bekendheid had verworven.

Nu ligt er een nieuwe biografie van de hand van historicus en Duitslandkundige Willem Melching. Hij wil juist de denkbeelden van Karel van het Reve ‘over politiek en samenleving en de neerslag hiervan in zijn geschriften, interviews en optredens in de media’ centraal stellen. Ditmaal komt het privéleven van de auteur veel minder aan bod. Voor iemand als Van het Reve, die over zichzelf schreef dat hij zijn hele leven ‘met hart en ziel intellectueel’ was, lijkt dat te verdedigen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap