Spring naar de content
bron: anp

Jomanda is terug! Zij geneest weer – op de VU

We weten allemaal dat er vreemde kostgangers rondlopen in de wereld der geneeskunde, schrijft Max Pam. Bijvoorbeeld huisarts Dick Kruijthoff, die aan de VU (Vrije Universiteit) onderzoek heeft gedaan naar gebedsgenezing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Behalve voor een nieuwe Houellebecq kun je mij ’s nachts wakker maken voor een wonderbaarlijke genezing. Dat komt omdat ik in mijn jeugd een roman las die diepe indruk op me maakte: Telemachus in het dorp van de inmiddels vergeten Vlaamse schrijver Marnix Gijsen (1899-1984). Dat boek gaat over een man, die voortdurend wordt geteisterd door tegenslagen en alleen maar pech heeft, waardoor hij van de weeromstuit steeds religieuzer wordt. Wanhopig onderneemt hij ten slotte een bedevaart naar Lourdes, maar gelukkiger wordt hij daar niet van. Op de terugweg verliest hij bij een treinongeluk een been. Helemaal droevig is zijn einde: niet lang daarna sterft hij aan kanker. Het boek schijnt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal.

Vaak vergoed door een zorgverzekeraar trekken jaarlijks duizenden bedevaartgangers naar Lourdes, in de hoop op genezing. Helaas is hoop, zoals het spreekwoord zegt, meestal uitgestelde teleurstelling. Genezing blijft uit, maar daar staat tegenover dat Lourdes-reizigers bij terugkomst vaak vermelden dat zij zich beter voelen. Als zieke onderneem je zo’n tocht natuurlijk niet voor niets en wanneer God bovendien op je neerkijkt, geef je tegenover jezelf niet graag toe dat eigenlijk geen bal heeft geholpen. Je zou hier kunnen spreken van een variant van het placebo-effect. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap