Spring naar de content

Pas verschenen: Aerdts, Sanders en Bakker

Thomas van den Bergh bespreekt Diensten met geheimen van Willemijn Aerdts, Het n-woord van Ewoud Sanders en Moeder, na vader van Gerbrand Bakker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Uit de doeken

Bij ‘de geheime dienst’ denken we in eerste instantie aan de opwindende werkzaamheden van de Amerikaanse FBI of CIA, zoals die ons in nagelbijtende Hollywoodfilms en Netflix-series wordt voorgespiegeld. Dat we in Nederland ook geheime diensten hebben zou je bijna vergeten.

Goed dus dat Willemijn Aerdts eens grondig uit de doeken doet wat de AIVD en de MIVD voor organisaties zijn en hoe ze te werk gaan. Een aantal mythes wordt ontkracht: zo hebben de Nederlandse diensten – in tegenstelling tot de Amerikaanse – geen ‘executieve bevoegdheden’, dat wil zeggen dat ze geen huizen mogen binnenvallen met getrokken pistolen. Maar intussen blijken de diensten toch effectief in de bestrijding van terrorisme, extremisme en internationale criminaliteit. Natuurlijk zal bij iedere aanslag de vraag worden gesteld, schrijft Aerdts, of die niet te voorkomen was. Maar dat daartegenover een hoop verijdelde aanslagen staan, beseffen we onvoldoende.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap