Spring naar de content
bron: pexels

Jongeren en hun smartphone: een wereldwijde geestelijke giframp

Jongeren geboren na 1995, Generatie Z, zijn zeldzaam depressief en ongelukkig. Zij plegen zestig procent vaker zelfmoord dan de generatie voor hen. Een op de vier zoekt behandeling voor psychische klachten. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit komt door de sociale media en de smartphone. Jan Kuitenbrouwer over het boek Generations.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Sinds 2021 heb ik hier geregeld geschreven over de grote hausse in transidentificaties, vooral onder tieners. Tot 2010 meldden zich in Nederland ongeveer zestig kinderen en jongeren bij Nederlandse genderklinieken. In 2022 staan er bijna zesduizend mensen op de wachtlijst, onder wie zo’n zestienhonderd minderjarigen. Ik heb ook al vaak gewezen op het tijdpad van die trend: de exponentiële groei begint ergens rond 2012.

De transgenderbeweging claimt dat dit een emancipatieproces is, maar heeft geen antwoord op de vraag waarom emancipatieprocessen traag en geleidelijk verlopen, terwijl we hier te maken hebben met een explosie. Er wordt wel eens verwezen naar de toename van het aantal linkshandige kinderen, maar het heeft vijftig jaar geduurd voor het aantal linkshandige kinderen ongeveer verdrievoudigde, terwijl ‘trans’ in een paar jaar tijd vertienvoudigde. Als tieners altijd al massaal aan genderdysforie leden maar uit angst in de kast bleven, wat gebeurde er dan rond 2012 waardoor die kast plots openvloog?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap