Spring naar de content
bron: anp

Met de vuist op tafel

Klimaat is lastig, evenals de toeslagen en Groningen – maar asiel, da’s pas een hoofdpijndossier. Arme staatssecretaris Van der Burg: de moedeloosheid is in de plooien van zijn gezicht gaan zitten. Grijpt Mark Rutte eindelijk eens in, of is hij in gedachten reeds elders?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Spreidingswet

Zeventigduizend asielzoekers melden zich deze zomer, is de verwachting, en ongetwijfeld zal er een flink aantal ’s nachts buiten op een stretcher in het gras moeten slapen, zoals dat vorig jaar rond deze tijd in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel gebeurde. De oorzaken van deze ongekende toestroom zijn talrijk en gecompliceerd. Zo willigt Nederland een hoger aandeel van de verzoeken in dan alle ons omringende landen, namelijk 85 procent. Dat is informatie die – anders dan in de meeste landen – gewoon openbaar is, wat onvermijdelijk weer een aanzuigende werking heeft op nieuwe stromen vluchtelingen. 

Hier te lande blijft de spreidingswet – die erin voorziet dat alle gemeenten desnoods gedwongen worden mensen op te nemen – omstreden. Daarbij blijkt ze lastig uitvoerbaar te zijn. Uitgeprocedeerde ingezetenen keren niet terug naar het land van herkomst, maar blijven in Nederland zitten, waar ze aldus de spaarzame opvangplekken bezet houden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap