Spring naar de content
bron: theo van den boogaard

Zomerlezen: terug naar de bron

De grenzen tussen fictie en non-fictie, tussen echt en onecht vervagen. Is dat gevaarlijk? Wie vertrouwt op zijn eigen waarneming komt een heel eind. En dat begint met lezen. 88 boeken voor in de koffer: 64 actuele tips, plus 24 klassiekers die u deze zomer nu eindelijk eens moet lezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

“Fictie wordt anno 2023 steeds minder gelezen, en kennelijk ook steeds minder begrepen,” schreef NRC in een commentaar op de affaire-Pim Lammers. Dat was de schrijver die rond de Boekenweek doodsbedreigingen ontving omdat hij een jeugdverhaal had geschreven met een broeierige scène in een kleedkamer, een trainer en een jonge jongen. ‘Pedopropaganda!’ tweetten de anonieme haters direct. 

‘Het is maar een fictief verhaal’ vond columnist Maxim Februari als hoofdredactioneel verweer in – toen nog – zijn krant niet sterk. Een verhaal verwijst immers wel degelijk naar de werkelijkheid. In zijn column betoogde Februari dat de kern van de verwarring schuilt in het feit dat de grens tussen fictie en non-fictie online vervaagt. ‘Fictie is overal’, constateerde hij. Denk aan door ChatGPT gecreëerde maar niet van echt te onderscheiden teksten en kunstmatig gegenereerde foto’s.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap