Spring naar de content
bron: Al Capone

Mannen van eer: de voorgangers van Ridouan Taghi

In aanloop naar de uitspraak in het Marengo-proces schetst antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder, auteur van het boek De Zaak Ridouan T., in een vierdelige serie de opkomst van de maffia in Nederland. Deze week het eerste deel: de opkomst van de maffia in Italië. 'Door hun politiek van zwijgen (omertà), de zeer sterke familiebanden en hun corrupte contacten met politici zijn ze zeer moeilijk te bestrijden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Werdmölder

Dat Italië voorop loopt in de misdaadbestrijding heeft alles te maken met de van oudsher zeer machtige Siciliaanse Cosa Nostra, de Napolitaanse Camorra en de Calabrese ‘Ndrangheta. Dat zijn veelkoppige misdaadorganisaties die al heel lang en wereldwijd actief zijn. Door hun politiek van zwijgen (omertà), de zeer sterke familiebanden en hun corrupte contacten met politici zijn ze zeer moeilijk te bestrijden. Van oudsher zijn de Cosa Nostra en de ‘Ndrangheta geheime organisaties, die tegen betaling bescherming, pizzo heet dat in het Italiaans, aanbieden aan arme boeren in Sicilië en Zuid-Italië. De leden spreken nooit zelf over de maffia als organisatie, ze hebben het altijd over La Cosa Nostra (‘Onze Zaak’). In wezen gaat het bij de maffia om een web van criminele, vaak gewelddadige cliques, gebaseerd op verwantschap, geografische en etnische verbanden en wisselende allianties.  

Hoe is de maffia ontstaan? In 1861 vond, mede dankzij de strijd van Giuseppe Garibaldi en zijn leger van Roodhemden, de eenwording van Italië plaats. Daarvoor bestond Italië uit zelfstandige groothertogdommen en koninkrijken. Met de inname van de stadstaat Rome in 1870 werd het proces van Il Risorgimento (de herrijzenis) afgesloten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap