Spring naar de content
bron: anp

Antisemitisme of anti-Israël?

De komst van de islam naar Nederland heeft het ongestoorde leven van Joden in dit land ontegenzeggelijk geen goed gedaan. Het aantal antisemitische incidenten stijgt, vaak ontstaan tegen de achtergrond van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Max Pam vraagt zich af: is hier sprake van antisemitisme of speelt er iets anders?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Ooit was er in onze familie tante Eva. Zij werkte als opzichter in een naaiatelier van Hirsch & Co. Dat was een gehate baan, want dan zat je hiërarchisch tussen de werkgever en de werknemers in. Tussen de kapitalist en de arbeiders, die in groten getale socialisten waren. Tante Eva kon het eigenlijk nooit goed doen.

In de oorlog werd zij weggevoerd en kwam zij terecht in Theresienstadt. Aan het eind van de oorlog werd zij door de Duitsers geruild tegen medicijnen en bij Zwitserland over de grens gezet. Daar verbleef zij enige jaren, maar midden jaren vijftig kwam zij terug naar Nederland en stond zij ineens voor onze deur. Eenzaam, alleen en al op leeftijd. Ik was nog te klein om te beseffen hoe zij hier werd onthaald, maar later begreep ik dat zij zich in Zwitserland tot het christelijk geloof had laten bekeren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap