Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Dictator Ollongren’s Democratiefestival: duizend dronken ambtenaren en een paardekop

Arthur van Amerongen beschouwt vast voor op het Democratiefestival, dat gefinancierd werd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  

Er is al veel geschreven over het feestje van Kajsa Ollongren dat vandaag begint. Het Democratiefestival in Nijmegen (Nijmegen bij Lent, zou Jacques Plafond zeggen) kost zegge en schrijve één miljoen euro. Die duiten worden opgehoest door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Toevallig zwaait freule Ollongren daar de scepter. 

Nou hoor ik de lezers al brommen: “Doctorandus, wat heeft u toch tegen juffrouw Ollongren? Het is een goed mens dat het beste voor heeft met ons Nederland. Heeft ze u wellicht een keer afgewezen in studentendiscotheek Dansen bij Jansen omdat ze niet van dezelfde seksuele oriëntatie en persuasie is als u?”

Nou, beste lezer: bullshit. Ik heb zelfs Sugar Lee Hooper versierd (God hebbe haar ziel) op een dansavond van het COC, maar dat heeft me toentertijd wel een whiplash opgeleverd. 

Ik heb niks tegen Karin als privépersoon, maar als minister is ze een ramp op twee naaldhakken. 

Twee van mijn best gelezen columns ooit (dan hebben we het over meer dan 100.000 hits) gingen over Pechtold én over Karin Ollongren. De haat tegen D66 is kennelijk diepgeworteld. Ik heb overigens twee keer op HAFMO gestemd en oud-Kamerlid Bert Bakker is een huisvriend, dus ik ben onverdacht. Noem me voor mijn part een teleurgestelde D66’er. 

Ik schreef onder andere dit: 

Prinses Ollongren schoffeert haar onderdanen met zichtbaar genoegen en gisteravond, in de Tweede Kamer tijdens het referendumdebat, bereikte haar op niets gestoelde arrogantie een absoluut dieptepunt. Zelden zag ik zoveel minachting voor het klootjesvolk. Ik moest even denken aan quizmaster Fred Oster die overigens net als Ollongren opgroeide in het zelfmoordopwekkende Oegstgeest. 

Om de boel vast lekker op te stoken, plaatste ik een twiet die meer dan 1000 likes kreeg. 

Het is werkelijk een gotspe dat de dictatoriale en despotische Ollongren met overheidscentjes een D66-fuif organiseert en dat een Democratiefestival noemt. In Nijmegen nota bene, de stad van wonderkind Rob Jetten. 

De toegang tot het treurigste festival van het jaar is gratis, maar wat is gratis? De verdwaalde bezoeker rookt uiteindelijk een sigaar uit eigen doos, want het zijn belastingcentjes waarmee ‘de keur van beroemde artiesten’ (Sunny Bergman, proest) wordt betaald. 

Ik ben geheel tegen mijn principes in (ik ben aartslui, meestal zit ik met een rokertje en een glaasje te wachten op goddelijke inspiratie en als die is neergedaald, dan spuit zo’n column als deze er uit als diarree bij een baby met ebola) research gaan doen op internet en kwam terecht bij een suf festival op het Deense eiland Bornholm. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Deze Folkemødet (volksvergadering) was de inspiratiebron voor het Democratiefestival in Lent. 

Man, man, man, wat een droevenis is dat fukkemudet, daar wil je dood noch levend gevonden worden tussen die kut-Denen met geitenharensokken, sandalen, baarden, fladderjurken en Palestijnensjaals: “Tussen de debatten en de rebirthings door slenter je langs de talloze uitstallingen. Je neemt folders, stickers, petjes en balpennen in ontvangst (alles gratis hoor) en bekijkt presentaties, groet vrienden, lacht naar kennissen en maakt een praatje met een Bekende Deen (Margrethe Vestager) en je geniet nog even van een lekker kopje kruidenthee. ’s Avonds zingen alle bezoekers in groepsverband graag een traditioneel zeemanslied en sluiten dan af met een gezamenlijke bidsessie om de heer Allah te danken. Zonder Hem was fukkemudet immers nooit mogelijk geweest.”

Hubert Bruls was als burgemeester van Nijmegen door Binnenlandse Zaken uitgenodigd voor het tripje naar Denemarken.

De delegatie bestond verder uit onder meer minister Kajsa Ollongren (BZK), plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG Pieter Jeroense en uit vertegenwoordigers van wethouders, raadsleden en griffiers. Net terug van twee dagen op het Deense eiland Bornholm toont Bruls zich enthousiast over het Democratiefestival daar. “Het is erg laagdrempelig; politici, vaak gekleed in vrijetijdskleding, zijn zeer aanraakbaar. Het is een soort Lowlands, maar dan met discussies in plaats van met muziek.’

Bruls dacht dat die opzet ook in Nederland goed zou werken, zei hij tegen de website van VNG. 

“We houden hier immers van dit soort gemoedelijke bijeenkomsten.” Bruls kan, zeker na zijn bezoek aan Denemarken, niet wachten tot eind augustus. Sprekers als Kajsa Ollongren, VNG-voorzitter Jan van Zanen, schrijver en tv-bekendheid Hugo Borst en econoom Barbara Baarsma zijn aanwezig, maar ook de beroemde zangeres Merol (?, AvA.) en de beroemde cabaretier Kasper van der Laan (?, AvA.) komen naar Nijmegen.”

Daar hoopt Bruls op een laagdrempelig festival met veel discussie. “Ik heb er vertrouwen in, maar wat mij betreft mogen zich nog wel wat meer maatschappelijke organisaties melden voor het huren van een stand.”

Uit die laatste zin maak ik op dat er dus heel weinig stands zijn verhuurd. Een beetje rollende keuken neemt dan ook niet het risico om voor heel veel staangeld op een bij voorbaat geflopt festival zeewierkroketten te gaan frituren. 

Via mijn bronnen bij De Gelderlander hoorde ik overigens dat Frans Timmermans was  uitgenodigd voor het democratiefestival, maar dat hij die invitatie woedend heeft geweigerd. Frenske wilde alleen komen als hij het festival op zaterdagavond op het grote podium mocht afsluiten met een toespraak, getiteld Mit Frenske nie Wieder Fascismus,maar mijn goede vriend Özcan Akyol was geheel terecht uitverkoren als slotact. 

Over Eus geen kwaad woord, want hij schreef het voorwoord voor mijn bestseller Op reis door de Algarve met Arthur van Amerongen. 

Arthur is een eigenaardige man. Het is goed dat de Volkskranten HP/De Tijdhem een podium geven, want daarmee bewijzen ze de letteren een grote dienst. De klassieke schelm is bijna uitgestorven. Alle literatuur is tegenwoordig zo braaf, al was het maar omdat schrijvers van mijn generatie kennis uit boeken belangrijker vinden dan levenservaring. In dat kader beschouw ik Arthur als de laatste der Mohikanen. Hij is iemand die écht wat heeft meegemaakt, op verschillende continenten, en daar ook met smaak en observatietalent over kan verhalen. Of het nu zijn jeugd in Gelderland is, de baardmannen in Brussel, of een hoerenhok in Tel Aviv, hij weet er wel het nodige over te vertellen.

En dan is er natuurlijk nog die taal. Iedere liefhebber van literatuur zou zich aan dit boek moeten laven om kennis te maken met een exceptionele beheersing van ons bijzondere taaltje.

Ik moest heel even denken aan het Fyre Festival, waar die schitterende en vooral hilarische documentaire over gemaakt is. 

Het verschil tussen Fyre en Ollongren’s festival is natuurlijk dat er naar Fyre wel mensen kwamen. Niemand wil naar het Democratiefestival, zo schreef de zeer betrouwbare Gelderlander.

In grote paniek zond freule Ollongren vervolgens een oekaze naar alle ambtenaren in het land: “Jullie moeten verplicht naar mijn feestje komen, slome duikelaars. Ik laat jullie ophalen met bussen en jullie krijgen allemaal een lunchpakket mee en 20 drankmunten voor op het festival.”

Klapvee dus! Het is snotverdomme net Cuba of Noord-Korea. 

Ik las alweer in de Gelderlander dat er tijdens het festival meer veiligheidsmensen op de been zijn dan dat er bezoekers komen. Op het evenemententerrein gelden duidelijke veiligheidsregels. De plek is afgezet met hoge hekken en de mensen van security mogen fouilleren. Paraplu’s (woehaa) zijn verboden en honden mogen het terrein niet op. En al die viagrapillen die het provinciale ambtenarenklapvee van Ollongren naar binnen wil smokkelen, worden die afgepikt? En waarom zijn honden verboten? Zit er een excuusmohammedaan in de organisatie? 

Enfin, dit megalomane feestje van freule Ollongren is nu al de grootste flop van het jaar.

En het leukste moet nog komen want ik hoor van verschillende journalisten dat ze het Democratiefestival gaan wobben, d.w.z. een verzoek indienen om overheidsinformatie te mogen inzien met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). 

Iedereen wil weten in welke zakken die 1 miljoen eurootjes zijn verdwenen. Deskundigen schatten in dat het fuifje van Ollongren maximaal 250.000 euro kost, dus waar zijn die resterende 750.000 euro gebleven? 

En nu ga ik nog even genieten van  knuffelminister Karin op Lowlands, geïnterviewd door een zo mogelijk nog heftigere peristaltische bewegingen oproepende paljas: Tim den Besten. Enjoy