Waarom de vreetschuur terrein wint in Nederland

Zijn lokale en kleinschalige restaurants de trend? Welnee, in het noorden des lands zijn eetkazernes, met soms wel achthonderd stoelen, juist in. Je kunt er voor zo’n 27 euro alle nasi, sushi, spareribs en pils krijgen die je op kunt. De mensen vinden het heerlijk.

Op vrijdagavond pakt de familie Schuldink uit Wanneperveen altijd de auto naar Beilen. Het is weekend, na een week werken, naar school gaan en doordeweeks eten. Ze rijden langs Meppel, binnendoor naar Pesse, bij de Happy Grill de A28 op. Spier, Beilen, afslag 30, de weg naar gezelligheid, zoals op de borden staat. Parkeren is gratis, de entree van Eetpark Beilen is blauw en paars verlicht. Binnen wacht hun vaste tafeltje, tafel 222. Sinds de opening van het wereldrestaurant, twee jaar geleden, zijn ze er ongeveer honderdvijftig keer geweest. In principe elke vrijdag en zaterdag. Afgelopen donderdag waren ze er ook, omdat ze met hun vip card genoeg punten hadden gespaard voor een gratis etentje.

Bert Nijmeijer