Spring naar de content

De aanslagen in Brussel zijn een financiële klap voor heel België (en Limburg)

Even terug in de tijd. Het is dinsdag 22 maart als in Brussel drie zelfmoordterroristen toeslaan. Inclusief de drie personen die zichzelf opbliezen staat het dodental inmiddels op zeker 35. Naar schatting raakten 340 mensen gewond bij de drie explosies. In de weken na de aanslagen proberen Zaventem en de Brusselse metro, de twee locaties waar de aanslagen plaatsvonden, zo snel mogelijk weer op gang te komen. Dat is vandaag de dag nog altijd niet (volledig) het geval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Volgens Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen is zijn sector het hardst getroffen. Tegenover VRT laat hij weten dat de horeca in zijn optiek een driedubbele klap te verwerken krijgt. Zo zouden er op de dag van de aanslagen veel annuleringen binnenkomen, is dat de dagen daarna ook het geval, en daarbovenop blijven nieuwe boekingen uit.

De omzetproblematiek zou zich bovendien niet alleen beperken tot de gemeentegrenzen van Brussel. Tot in West-Vlaanderen en Limburg zouden ondernemers worden geraakt. Buitenlandse handelaren zouden namelijk geen onderscheid maken tussen de Belgische hoofdstad en de rest van het land. België is België, denken zij. Nogmaals getekend, Van Assche.

Campagne
Niet gek dus, dat inmiddels een op de zes ondernemers in getroffen gebied gebruikmaakt van ‘tijdelijke werkloosheid’ voor het personeel. Sinds de aanslagen hebben 598 werkgevers wegens overmacht ‘tijdelijke werkloosheid’ ingeroepen voor hun personeel, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De bijna zeshonderd werkgevers zien simpelweg geen andere uitweg dan de werknemers tijdelijk aan de kant te zetten omwille van gebrek aan werk.

De meeste aanvragen komen van schoonmaakbedrijven, bouwondernemingen en, u raadt het al, de horecasector. Unizo en Horeca Vlaanderen pleiten nu voor een grote campagne om het imago van België in het buitenland te verbeteren. Niet gek, gezien voorgaande constateringen.

Nog wat conclusies uit het onderzoek van Unizo en Horeca Vlaanderen, dat bestaat uit een rondvraag bij 705 ondernemers, vooral uit horeca, zowel in Vlaanderen als Brussel. Van de West-Vlaamse ondernemers blijkt een op de drie schade te hebben opgelopen op 22 maart, de dag van de aanslag. In Antwerpen gaat het op 22 maart om een vijfde van de ondernemers, in Limburg om een op de tien.

“Man met het hoedje”
Overigens heeft het Belgische federaal parket de bevolking donderdagmiddag gevraagd om mee uit te kijken naar een verdachte van de aanslagen in Brussel, een man die zoveel schuld op zijn geweten zou hebben. Het gaat hierbij om nieuwe beelden van ‘de man met het hoedje‘.

In ons eigen land moet Ard van der Steur, de minister van Veiligheid en Justitie, duidelijk maken dat de veiligheid van Nederland bij hem in goede handen is. Het Kamerdebat is momenteel aan de gang.