Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De mooiste portretten over ‘geliefde doordouwer’ Van der Laan

Het zal u niet ontgaan zijn: Eberhard van der Laan heeft zijn burgemeesterlijke ambtsketen van Amsterdam door ziekte over moeten dragen aan Locoburgemeester Kajsa Ollongren. Van der Laan was – zeker na bekendmaking van zijn ziekte – razend populair, maar had ook genoeg pittige dossiers op zijn burgemeesterstafel. Een greep uit de reeks profielen over de vertrekkend burgemeester.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Van der Laan

De NOS blikt terug op de reeks pittige dossiers die Eberhard van der Laan voor zijn kiezen kreeg in zijn zeven jaar als burgemeester van onze hoofdstad. Hij begint namelijk met een ‘pijnlijke gebeurtenis’, wanneer de misbruikzaak in kinderdagverblijf Het Hofnarretje ontdekt wordt. Van der Laan zorgt dat de directeur van Het Hofnarretje opstapt. Ook stelt hij ‘zichzelf beschikbaar als vertrouwenspersoon van de ouders van de mogelijke slachtoffertjes’.

Sesamstraat

Ook wordt zijn optreden rond de kampioenshuldiging van Ajax in 2012 geroemd. Hij wordt door de Ajax-menigte uitgefloten, omdat hij het feest verplaatste naar het Arena Park. “Ik wil jullie er wel aan herinneren dat ik al een seizoenskaart had toen jullie allemaal nog naar Sesamstraat keken in jullie pyjamaatjes,” spreekt Van der Laan tot de fans.

Van der Laan

Telegraaf VNDG – het online televisiekanaal van De Telegraaf – spreekt collega-jurist Gerard Spong over het vertrek van Van der Laan. “Hij staat oog in oog met de dood en dat is vreselijk,” reageert de advocaat. Spong stond in de rechtszaal geregeld naast en tegenover Van der Laan. “Hij was een buitengewoon goed jurist en een bijtertje.”

Van der Laan
De Volkskrant licht zijn nieuwe rol na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 uit. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Amsterdam een stadsbestuur zonder de PvdA. Hierdoor wordt de rol van Van der Laan in het nieuwe college politieker. “Van der Laan is daardoor het belangrijkste boegbeeld van de sociaal-democratie in de stad geworden,” schrijft Tjerk Gualthérie Van Weezel. “Hoewel hij formeel boven de partijen staat, lukt het hem regelmatig zich als sociaal-democraat te profileren.”

Hart en ziel

Van Weezel spreekt oud-wethouder en partijgenoot Carolien Gehrels voor zijn portret van Van der Laan. Zij vindt de afscheidsbrief van Van der Laan passen bij zijn persoonlijkheid, omdat hij afsluit ‘met een uitdaging’: je best te doen voor de stad. “Amsterdam daagt burgemeesters namelijk ook uit om het beste uit zichzelf te halen,” zegt ze. “Dat heeft Eberhard zeven jaar met hart en ziel gedaan. Ik hoop dat hem nu nog even de tijd gegeven is om met zijn gezin samen te zijn.”

Van der Laan

Roelf Jan Duijn van Het Parool roemt ‘de burgemeester die een volksheld werd’. Hij schrijft: “Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte”. Volgens Duijn voelden de laatste maanden van zijn burgemeesterschap af en toe als ‘een afscheidstour’. “Een ereronde voor een bestuurder die zich immens geliefd had gemaakt in de stad die hij zo liefhad.”

Geliefde doordouwer

Hoe zal de stad zich Van der Laan herinneren? Volgens een ander profiel in de Amsterdamse krant als ‘een burgemeester die pal stond voor de Amsterdammers’ en een ‘geliefde doordouwer’. Iedere winkelier die was overvallen kon op een bezoekje rekenen. “En iedere dakloze,” schrijven Roelf Jan Duijn en Michiel Couzy, “die op het jaarlijkse daklozenontbijt een peukje kwam bietsen, kreeg er meteen drie.”

Van der Laan

Ook het NRC Handelsblad roemt de ‘onovertroffen burgervader’ Van der Laan, maar kijkt ook kritisch naar zijn laatste maanden. Tijdens zijn laatste debat als burgemeester – over de pijnlijke ontmaskering van een ambtenaar op het dossier van de antiradicalisering – werd onder wethouders en raadsleden geoordeeld dat de ‘broosheid van Van der Laan wel heel duidelijk aan het licht was getreden’.

Precair moment

“Een opmerking van D66-leider Van Dantzig onderstreepte dat, wellicht onbedoeld, nog eens,” schrijft Bas Blokker. “Na het debat, waarin Van der Laan hem niet op alle punten tegemoet had willen komen, zei Van Dantzig tegenover de lokale tv-zender dat hij er een ‘onbevredigend gevoel’ aan had overgehouden.”

Ook merkt Blokker op dat het terugtreden van Van der Laan op een ‘precair moment’ komt. “Over een half jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en kunnen de politieke verhoudingen in de stad en op het stadhuis – waar D66 nu veruit de grootste fractie is – heel anders zijn,” schrijft hij. En of zijn huidige tijdelijke opvolger Kajsa Ollongren wel zal blijven, wordt betwijfeld. Zij wordt immers genoemd als minister voor D66 in Rutte III.