Spring naar de content

Junkieverdriet

Hij dronk sinds zijn tiende, snoof crack, inhaleerde lijm en benzine, en schreef vervolgens een indringend boek over zijn tijd in de afkickkliniek. Inmiddels is James Frey al tien jaar clean. Hoe zou hij zich nu omschrijven? 'Ik ben nog steeds een alcoholist, een junk en een crimineel. Hooguit in een lievere uitvoering.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ad Fransen

'Eenentwintig. Drie bladzijden. Gedronken gerookt opgebracht een keer of wat iemand afgetuigd een keer of wat door een ander afgetuigd de boel belazerd gelogen bedrogen vrouwen misbruikt naar de hoeren gegaan meer geld gestolen meer geld over de balk gesmeten drugs en alcohol waren mijn beste vrienden wie me tegen wilde houden kreeg te horen dat hij op moest rotten en me met rust moest laten. Ik heb een Grietje een lijntje van mijn pik af laten snuiven. Ze was Cocaïneverslaafd en ik kocht haar met drugs. Ik mocht met haar doen wat ik wilde en gebruikte te vaak en te veel. Haar en drugs. Ik heb een man onder schot gehouden. Met een ongeladen pistool, maar dat wist hij niet. Hij smeekte op zijn knieën of ik zijn leven wilde sparen. Dat heb ik gedaan om me tegenover een Dealer te bewijzen omdat ik drugs van hem wilde en zo zijn vertrouwen wilde winnen. Die ander had de dealer belazerd ik heb de trekker van het ongeladen pistool overgehaald de man heeft zichzelf en de vloer bevuild. De Dealer heeft het gezicht van de man door de pis gehaald en ik heb toegekeken."

We zijn bijna aan het einde van de roman In duizend stukjes (A Million Little Pieces)en we weten inmiddels alles over het zware gevecht van een junk tegen zijn verslavingen; we hebben een indringend beeld gekregen van het One Flew over theCuckoo's Nest-sfeertje in een afkickcentrum, maar wat de hoofdpersoon nou precies allemaal heeft uitgevreten, bleef almaar in het vage. Dan eindelijk dus komt hij onomwonden voor de draad met alle excessen en wandaden die hij onder invloed van drank en drugs heeft beleefd en gepleegd. Na twee maanden ontgiften, kuren en knokken tegen demonen in Amerika's succesvolste ontwenningskliniek, Hazelden in Minnesota, vindt deze 23-jarige jongeman het hoog tijd om in het reine te komen met zijn smoezelige verleden. Aangespoord door zijn therapeuten kwakt hij zijn hele handel en wandel keihard op papier.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap