Spring naar de content

Vrij filosoferen

Het zijn moeilijke tijden voor moslims. Decennialang konden ze ongestoord zeggen en schrijven wat ze wilden; hun status van onderdrukte minderheid voorkwam negatieve aandacht. Moslims bekritiseren betekende ‘aanzetten tot vreemdelingenhaat’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart Croughs

Die tijden zijn inmiddels voorgoed voorbij. Op de ranglijst van zielige minderheden zijn moslims in een vrije val geraakt. Vrouwen, homo’s en joden staan inmiddels ver boven de moslims, en dat betekent dat moslims nu op hun woorden moeten passen. Telkens wanneer een imam de koran napraat of wanneer er een nieuw islamitisch boekje wordt ontdekt waarin hetzelfde staat als in de bijbel, breekt er een nationale crisis uit. Er wordt dan druk gefilosofeerd over het verbieden van boeken, het sluiten van moskeeën en het uitzetten van imams met een dubbele nationaliteit.

Opmerkelijk daarbij is dat wie voorstelt om echte criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten, nog steeds als een foute figuur geldt, zoals ex-minister Nawijn niet lang geleden ondervond. Echte misdadigers uitzetten riekt toch nog te zeer naar extreem-rechts gedachtegoed. Gedachtemisdadigers uitzetten is heel wat anders: dat geschiedt namelijk vanuit vrouwvriendelijke, homovriendelijke en joodvriendelijke overwegingen en is dus een verlichte bezigheid. Wat nu moet de moslimdenker doen die vrijelijk wil filosoferen over het juiste aantal klappen voor ongehoorzame vrouwen, de listigheid van joden of de juiste strafmaat voor homoseksualiteit?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen