Spring naar de content

1980

25-02 Sergeantencoup in Suriname onder leiding van Desi Bouterse. 11-03 Eerste vrije verkiezingen in Zimbabwe, met Robert Mugabe als winnaar. 01-04 NOS begint met uitzenden Teletekst. 12-04 Militaire staatsgreep in Turkije. 15-04 De Franse filosoof en grondlegger van het existentialisme Jean-Paul Sartre overlijdt. 25-04 Een poging de gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Iran te bevrijden loopt uit op een mislukking. 08-05 Invoering strippenkaart. 25-06 Premier Van Agt overhandigt de huissleutels aan de 37 eerste inwoners van Almere-Stad. 29-04 De legendarische regisseur Alfred Hitchcock overlijdt. 30-04 Troonsbestijging Beatrix, gepaard gaand met krakersrellen. 04-11 Voormalig acteur Ronald Reagan wordt verkozen tot president van de Verenigde Staten. 08-12 Oud-Beatles-voorman John Lennon wordt in New York door Mark Chapman vermoord. 28-12 Marinus van der Lubbe, vermeend brandstichter van de Reichstag, wordt postuum vrijgesproken in Duitsland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

HP is een blad voor ‘intellectuelen’ en dat zal je weten ook. De meeste lezers zullen waarschijnlijk wel een hogere opleiding genoten hebben dan mulo of mavo, maar houdt dat in dat je sowieso stom of dom bent als je ‘slechts’ in het bezit van een mulo-diploma bent? En andersom ook. Impliceert het feit dat, als mensen dom zijn, ze dan ‘nauwelijks mulo’ hebben?

Dit laatste is wat Bert Jansen aan het eind van zijn artikel over Marianne Faithfull wél suggereert. “Ze (=Faithfull) hoeft niet meer op verzoek van een tv-regisseur met nauwelijks mulo langs een strand te lopen.” Uit deze zin klinkt een minachting door voor mensen met een lagere opleiding waar ik de rillingen van krijg! Ik had niet verwacht dat de HP dergelijke vooroordelen zou bevestigen.

Dorien Merckens, Amsterdam (9-2)

Dat roken u en anderen rondom u ernstige schade toebrengt, was nog geen algemene kennis in 1980. De enige full-colour pagina’s in de Haagse Post en De Tijd werden regelmatig besteed aan reclames voor sigaretten met wervende teksten als: ‘De sigaret voor mannen!’, ‘Vol puur plezier’ en, zoals hiernaast, ‘Avontuur bestaat nog. Proef ‘t’.

Dat ook de vader des vaderlands weleens darmklachten heeft, werd in de jaren tachtig niet onder stoelen of banken geschoven. Tijdens de Algemene Beschouwingen moest premier Dries van Agt hierdoor een dag verstek laten gaan. John Jansen van Galen beschreef in het ‘Weekboek’ van opinieweekblad Haagse Post (nummer 42, 18-10-1980) hoe het geroezemoes de wandelgangen vulde. “Een ‘lichte darminfectie’ heet des avonds in het journaal de oorzaak zijner absentie, maar in het Kamergebouw wordt gewoon gesproken van ‘diarree’.


Er heerst een wat giechelige stemming, van een nauw verholen uitgelatenheid, als op de middelbare school waar de leraar ten gevolge van een enigszins lachwekkende kwaal geen proefwerk kan geven. ‘Zo zie je maar weer, die Van Agt heeft schijt aan alles,’ zegt een collega jolig. ‘Er is altijd wat met die man,’ meent de commentator van een kwaliteitskrant terwijl hij het gebouw verlaat, ‘is het geen racefiets dan is het wel racekak.'”

Sport: Na vijf keer tweede te zijn geworden, wint Joop Zoetemelk op 20 juli de Tour de France.

Best bekeken tv-programma: Dagboek van een herdershond (KRO).

Best verkochte boek: Opwaaiende zomerjurken – Oek de Jong.

Populairste/grootste politieke partij: De PvdA met 53 zetels.

Europese auto van het jaar: Lancia Delta

Best verkochte single: Woman in Love – Barbra Streisand.

Best bezochte film: Spetters (1.089.000).

Nobelprijs (voor de vrede): Adolfo Pérez Esquivel. Argentijn die nauw betrokken was bij het blootleggen van de gruweldaden van de Videla-junta.

Modaal inkomen op jaarbasis: 33.500 gulden, omgerekend 15.202 euro.

Songfestival-winnaar: Johnny Logan met het nummer What’s Another Year.

Op 6 september komt het coververhaal ‘Suriname: De Nieuwe Orde’ van de Haagse Post uit Paramaribo: een reportage over Suriname onder bevelhebber Desi Bouterse. Hoe ziet het land eruit na de Sergeantencoup van 25 februari 1980? Herman Vuijsje over de ‘de leugen van Bouterse’.

Het werd wat minder bombastisch aangepakt dan de verkiezing van Wouter Bos vorig jaar op televisie, maar ook in 1980 werd er door de parlementaire pers een Politicus van het Jaar gekozen. De keuze viel niet op een zwaargewicht als Dries van Agt (CDA), toenmalig premier, of Joop den Uyl (PvdA), maar op CDA-fractievoorzitter Ruud Lubbers.


Lubbers, naar wie op websites zoals gladisin.nl een aparte categorie baardgroei is vernoemd, volgde in 1978 Willem Aantjes op als leider van de CDA-fractie. Aantjes had moeten aftreden na verhalen over zijn vermeende dienst bij de Waffen-SS in de Tweede Wereldoorlog. Dat ook de parlementaire pers er weleens faliekant naast kan zitten, blijkt wel uit het volgende commentaar bij Lubbers’ verkiezing: “Dit jaar het meest vooruit gekomen, maar waarschijnlijk geen blijvertje.” Lubbers bewees het ongelijk van deze uitspraak door vanaf 1982 drie kabinetten te leiden, en hiermee meteen de langstzittende premier van het land te worden tot nu toe.

Lubbers liep in 2004 een fikse deuk op in zijn imago door een aanklacht wegens seksuele intimidatie toen hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen was bij de Verenigde Naties. Hij werd van deze aanklacht vrijgesproken, maar moest toch het veld ruimen bij de VN. In 2006 maakte hij nog een korte rentree in de Nederlandse politiek als informateur van het derde kabinet- Balkenende. Ruud Lubbers mag dan reeds 69 jaar oud zijn, stilzitten doet hij niet. Hij is tegenwoordig regelmatig te zien als gastspreker op conferenties zoals de Harvard WorldMUN (Model United Nations), vorig maand in Den Haag, of als lintenknipper bij verschillende festivals.